Kisfalucskában garantált a boldogság

Szerző: Vajk Brigitta

Forrás: turizmus.com

 2022. június 21. 13:17

Felfedeztük, mit adott Bodrogkisfalud az elmúlt néhány évben az országnak: egy családias fesztivált, a híres tokaji borokon kívül tokaji pezsgőket, világbajnok gint és még helyi sört is. S nem utolsósorban vendégmarasztaló szálláshelyeket, amelyek bázisul szolgálhatnak a környék felfedezésére.

Dobjuk messzire a laptopokat, tableteket, okostelefonokat! A csodás zempléni táj szinte kiköveteli ezt magának. Ez az hangulat kerített hatalmába, mikor kis csoportunk megérkezett a Tokaj-Hegyalja szívében, a Bodrog és a Zemplén ölelésében elterülő Bodrogkisfalud Kisfalucska Udvarházába, hogy két napsütéses május végi napon ízelítőt kapjon a városiaknak oly áhított életérzésből. A takaros portán terített asztal várt minket, és szép tokaji borok táraságában vendéglátónk, Juga Péter tulajdonos és a tavaly debütált BOLDOGkisfalud Feszt szervezője máris mesélni kezdte történetüket. (Korábban már írtunk róla, hogy az idei BOLDOGkisfalud Fesztre, június 24–26. között kerül sor.)

Hívogató vendégasztal a takaros portán, háttérben gólyafészekkel

Fotó: Turizmus.com/Vajk Brigitta

Fesztivál születik a boldogság jegyében

Mivel a kreatív emberekre nem az jellemző, hogy egyhelyben megülnek, Péterék is úgy érezték, ideje a falucskát elhelyezni a családias fesztiválok térképén. Ahogy Péter fogalmaz: „Szeretnénk, hogy mindenki, aki ellátogat hozzánk, töltődjön fel egy kicsit, vigyen magával a jó hangulatból, BOLDOGkisfaludból minél többet, és sokszor térjen még vissza hozzánk, Tokaj-Hegyaljára.”

A rendezvény ugyanis nemcsak zenei felhozatalban jeleskedik, hanem részt vesznek rajta ’Kisfalud’ és Tokaj-Hegyalja kiváló borászai is, az asztal örömeiről pedig a környékbeli kézműves vállalkozások gondoskodnak. Az egész napos koncertezés mellett alternatív helyszíneken – mint például bodrogi hajókázás során – borkóstolókkal, turisztikai programokkal várják az érdeklődőket, sőt a legkisebbekre is gondolnak, őket furfangos bábelőadásokkal és ügyességi játékokkal varázsolják el.

Sétahajózásra készülve – ilyen hajó lesz a fesztiválozók borkóstolójának a helyszíne pár nap múlva

Fotó: Turizmus.com/Vajk Brigitta

A rendezvény helyszínei a Kisfalucska Udvarház & Bisztró, a Bodrog Borműhely, a Seven Hills Distillery, valamint a falu főutcája, az egyébként csendes Petőfi utca, amely 3 napra teljes metamorfózison esik át. A programok lounge-os, chilles hangulatban telhetnek, a nagyszínpados koncerteken pedig – háttérben a hegyekkel – a naplementében tombolhatják ki magunkat a vendégek. A rendezvény tavalyi sikerén felbuzdulva idén már sátorhelyeket is biztosítanak a fesztiválozóknak. Így megy ez, ha egy üzlet beindul…

A szobákból körben az árnyas teraszra jutunk ki

Fotó: Turizmus.com/Vajk Brigitta

Kisfalucska Udvarház – ahol nincs két egyforma szoba

De térjünk vissza a csendes, nyugodt kisfaluba, bevallom, ez a pihenésfajta engem jobban érdekel, s lássuk, mit kínál az érkezőnek az idén 10 éves Kisfalucska Udvarház & Bisztró. Ha a fesztivál találó nevével akarom röviden kifejezni, teljes boldogságot. Mindent megtalálunk itt, amiről a természetbe járó, vidékre vágyó városiak álmodnak. A látogatót hamisítatlan tornácos parasztház várja kerekeskúttal és hatalmas füves, fás, virágágyas telekkel, melynek a végéből kis kapun át a Bodroghoz lehet lesétálni. Egy másik lakóépület aljában a reggelizőhelyiség és a bisztró üzemel, de van itt egy jól felszerelt nyári konyha is, kemencével, sparhelttel, grillel, szalonnasütővel, hosszú asztallal, padokkal, amit akár 20-an is körbe tudnak ülni.

Két perc sem telt el, és máris itt ejtőzött az egyik kolléga...

Fotó: Turizmus.com/Vajk Brigitta

A vendég teljes önellátásra is berendezkedhet, mivel minden apartman (9 lakrészükben összesen 40 főt tudnak elszállásolni) rendelkezik jól felszerelt konyhával is. Az udvar fényét emeli egy kis borospince is, sőt még mini wellnessrészleget is kialakítottak, de műfüves sportpálya is rendelkezésre áll az utca túloldalán lévő ingatlanuk mellett.

A lakrészek egyediségét az adja, hogy nincs belőlük két egyforma stílusú, a berendezés pedig gondos odafigyelés eredményeként teszi otthonossá a tereket. S hab a tortán, hogy majd minden ablakból, erkélyről különleges kilátásban lehet részünk: vagy egy gólyafészek lakóiban, vagy a Vár-hegy névre hallgató szőlőhegyben, vagy a Kopasz-hegy ikonikus látványában gyönyörködhetünk.

Nemcsak finom volt, dizájnosan is tálalták az omlós marhapofát

Fotó: Turizmus.com/Vajk Brigitta

A Kisfalucska Bisztró menüsora mellett sem lehet csak úgy „elmenni”, volt módunk megkóstolni az idényszerűségre és a kézműves helyi alapanyagokra épülő konyha néhány remekét, engem leginkább a körtés almapürével tálalt omlós marhapofa nyűgözött le. A ház saját borai – a Kisfalucska száraz és félszáraz furmint, a Kisfalucska „Hello Baby” furmint-sárgamuskotály és a Kisfalucska „Pezsegős” habzóbor – nagy fesztiválkedvencek.

A romantikus szoba teraszáról a Kopasz-hegyre látni

Fotó: Turizmus.com/Vajk Brigitta

Tokajban helyi pezsgő, gin és sör is járja

S mivel Hegyalján a folyók és az erdők kéz a kézben járnak a borral, a zamatos helyi nedűk nagy részben határozzák meg az ide érkezők hangulatát. A Kisfalucska szomszédságában működő Bodrog Borműhely csodás borai Hajdú János és Farkas Krisztián borászok szenvedélyes és igényes munkáját dicsérik. A kistételes száraz dűlős borok mellett, késői szüret és aszúbor is készül náluk. Hogy még kifejezőbb borok születhessenek, 2015-től organikus szemléletre váltottak. Egyik kiváló termékük a Tokaj Brut pezsgő a Vár-hegy dűlő furmintjából készül.

Mesés borokkal kínáltak minket – ebédre, kóstoláskor, dűlőtúrán...

Fotó: Turizmus.com/Vajk Brigitta

Az utóbbi év egyik sikersztorijának helyszíne a – szintén a Kisfalucska szomszédságában található – Seven Hills Distillery rendhagyó módon Tokaj Gint állít elő. Mire a környék borászatai felháborodtak volna a szokatlan, „tájidegen” kezdeményezésen, addig Mészáros-Komáromy Dénes világelső lett 21 fűszert tartalmazó párlatával a világ egyik legrangosabb szeszipari megmérettetésén, a The Gin Masters versenysorozaton. Magyar gin ilyen magas nemzetközi elismerésben még nem részesült, így a borászatok is befogadták a „jövevényt”, aki civilben a Slowmesh rockbanda basszusgitárosa.

És hogy Tokaj a sörfőzésben is jeleskedjen, a helyi sörfőző hagyományok újraélesztésére hozták létre 2018-ban a BAZ Beer kézműves sörfőzdét. Újhullámos és klasszikus söreik éppoly népszerűek a fesztiválon is, mint a Kisfalucska vendégei körében.

Dűlőtúrán – nemcsak a szőlő, a mandula is érik

Fotó: Turizmus.com/Vajk Brigitta

Boldog időtöltések a Bodrogtól a dűlőkig és tovább

A Bodrogkisfaludra látogatónak szívem szerint az mondanám, hogy ki se mozduljon a takaros portáról, csak pihenjen, élvezze a békés, csodás tájat, igyon szép borokat, egyen helyi ételeket, és csak töltődjön, relaxáljon.

Ha pedig nagyon a kerítésen túlra kívánkozik, első körben menjen le a Bodrogra, béreljen elektromos hajót, és élvezze a páratlan vízi világot. Ha még távolabbra vinné a lába, induljon neki a Kopasz-hegynek egy kényelmes dűlőtúrára, már félúton érdemes visszanézni, és a lent elterülő falvakban, a Bodrogban, s a zempléni hegyvonulatok látványában megmártózni.

A varázslatos zempléni táj, középen a Bodroggal – ezt élőben kell látni!

Fotó: Turizmus.com/Vajk Brigitta

De ha kicsit távolabbra kívánkozik, és Tokajt, Szerencset, Sárospatakot már kipipálta a bakancslistáján, akkor várnak rá a mesés zempléni várak – boldogkői, regéci, füzéri –, a Megyer-hegyi tengerszem, valamint olyan kuriózumok is, mint a Karosi honfoglaláskori temető és nemzeti sírkert, vagy a Kárpát-medence egyik leghíresebb rotunda temploma Karcsán.