Kiskörén 130 lábon álló báziskikötőt és csónak alakú kilátót adtak át

Forrás: turizmus.com

 2021. június 26. 19:09

A Tisza-tónál átadták a 700 millió forint állami támogatásból megépült kiskörei MAHART-bázist. Az épületkomplexumban négy lábasház és egy különleges, két egymásnak fordított csónakot szimbolizáló kilátó is helyet kapott.

A kiskörei MAHART-bázis az összesen 4,6 milliárd forintos állami beruházással megvalósult Nyaralóhajózási Program új kiszolgáló létesítménye, amelytől azt várják, hogy újabb lökést ad az aktív turizmusnak a Tisza-tó térségében. Az átfogó turisztikai program nemcsak az előző nyáron átadott tokaji báziskikötőt és a nyaralóhajók beszerzését foglalja magába, hanem a Kiskörén tavaly elkészült hajótároló- és szervizcsarnokot, illetve a most átadott Lábasház épületegyüttesét is.

Lapunk munkatársa májusban vezethette is az egyik nyaralóhajót a Tisza-tavon, élményeit ebben a cikkben írta meg.

A lábakon álló négy épület és a kilátó a legnagyobb árvíz esetén is száraz marad

Fotó: Aktív Magyarország

A hivatalosan június 24-én átadott, összesen 130 lábon álló kiskörei épületegyüttes egy hídon keresztül közelíthető meg. A komplexum négy különálló épületből és egy központi, kör alakú födémlemezből áll, amelyen a kilátó magasodik. A kilátó a környék egyik legmagasabb pontja, ahonnan a Tisza-tavat, az Abádszalóki öblöt és a Kiskörei vízerőművet is látni lehet. Az épületekben irodahelyiségek, étterem, közösségi vizesblokk és a vízi rendőrség bázisa kapott helyet.Az egész komplexum a mértékadó árvízszint felett van, tehát a legnagyobb árvíz esetén is száraz marad. Ahhoz, hogy ez a 800 négyzetméteres épület a nádasban megálljon, az alapozásra 510 köbméter betont süllyesztettek el a föld alatt.

Mivel a lábasház Natura 2000-es területen épült, így minden elemét környezettudatosan tervezték. Az egész épületegység fűtése levegő-víz hőszivattyúval működik, a fűtés-hűtéshez az elektromos áramot pedig a csarnoképületre szerelt napelemrendszer látja el.

A kiskörei báziskikötőben állomásoznak a nyaralóhajók

Fotó: Aktív Magyarország

Az épületegyüttes koncepciójának megalkotásához fontosnak tartották a gyökerekhez való visszanyúlást, ezért figyelembe vették a Tisza környékére jellemző népi építészetet. A kilátó eszmeiségében a Felső-Tisza vidéken levő Szatmárcseke református temetőjének csónak alakú fejfái, illetve a tiszai horgászladik geometriája köszön vissza – tájékoztatta szerkesztőségünket az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda.