Kiszáradt a Kő-pataki-tó a Magas-Tátrában

Forrás: turizmus.com

 2021. november 12. 10:26

Kiszáradt a Magas Tátra egyik ikonikus úti célja, a a Kő-pataki-tó, amely a Lomnici-csúcs déli lejtői alatt, a Kő-pataki völgyben bújik meg, több mint 1700 méterrel a tengerszint fölött.

magas-tartra.info számolt be róla, hogy ugyan október végén még egy kisebb tó megfigyelhető volt a mederben, november 2-án már teljesen kiszáradt az ikonikus turistalátványosság.

„Bevallom, nem emlékszünk arra, hogy a tó a történelemben valaha is teljesen kiszáradt, hogy valóban egyetlen csepp víz nélkül maradt volna” – mondta Martina Petránová, a Tátrai Nemzeti Park Állam Erdészet (Štátne lesy TANAPu) szóvivője.

Ugyan a tó vizét a körülötte található létesítmények is használják, ez nincs hatással a vízszintre, mivel a tó fölött található víztározókból mérik a vizet. Pavel Faško klimatológus kifejtette, hogy a mérések szerint a tó vize nem elfolyt, hanem fokozatosan elpárolgott a tóból. „Mivel a tavat esővíz táplálja, logikus, hogy csapadékmentes időszakokban csökken a víz szintje” – magyarázta Petránová.

kopatakito

Ilyen a tó, amikor a csapadék gondoskodik a víz utánpótlásáról

Fotó: slovakia.travel

Az idei csapadékszegény ősz miatt tehát a víz szép lassan eltűnt a mederből. „Nem kis gondot okoz a vizet a tó medrében tartani, mivel a múltban a híd és a gát építése során megbolygatták a morénát, emiatt a víz hét túlfolyón keresztül kifolyik a tóból” – tájékoztatott Juraj Jancík, a felvonó állomásának vezetője.

A tó ismert az ingadozó vízszintjéről – szeptember elején a változatosság kedvéért olyannyira megtelt, hogy a víz átömlött a gáton és a hídon. Ha sok eső esik, a vízszint több napig is emelkedhet, november 2-án azonban már havazott a Tátrában, így lehetséges, hogy a tó medre egészen tavaszig víz nélkül marad.