Kitiltották a műanyagokat Aruba szigetéről

Forrás: turizmus.com

 2018. november 22. 15:34

Nehéz elképzelni egy üdülőparadicsomot műanyag palackos üdítők nélkül, a világ egyik legszebb szigetének önkormányzata mégis betiltotta a használatukat.

A tilalom 2019-ben lép életbe a  karibi szigeten, de egyelőre csak  átmeneti időszakra szól. A teljes tilalom 2020-tól várható. Amikor a sziget vezetői pár éve úgy döntöttek, hogy megtiltják a műanyag zacskók használatát, látni lehetett, hogy a nem lebomló szemét mennyisége nagy mértékben csökken. A helyi vezetés célja ennek a kedvező folyamatnak a fenntartása.

Érdekes módon eddig mindenütt a szívószálak eltüntetésének volt a legnagyobb visszhangja, pedig a műanyag palackok legalább akkora mennyiségű, évszázadokig el nem bomló szemetet árasztanak a tengerbe. A folyamat nem most kezdődött, a korallzátonyokat elpusztító fényvédő szereket már korábban kitiltották, mert bebizonyosodott, hogy a korallok DNS-e megsérül tőlük, és kifehérednek.

Aruba 36 km hosszú és 11 km széles sziget a Karib-tenger déli részén

Fotó: reflectim.com

Nem a Karib-tengeri sziget az első, ahol hasonló kemény korlátozásokat vezettek be, a mexikói Isla Holbox szigeten  szintén tilalmat vezetett be a műanyagok felhasználása terén, ami érzékenyen érintette a golfpályák és a nagy szállodák üzemeltetőit.