Kívül épül, belül úsznak

Forrás: turizmus.com

 2017. április 04. 20:28

Július 14-én, a francia nemzeti ünnepen kezdődik majd a budapesti FINA vizes világbajnokság, amelynek kiemelt helyszínén, a Duna Arénában tartotta soros ülését a Fővárosi Turisztikai Kerekasztal április 4-én.

A sors fintora, hogy a fővárosi grémium bizonnyal nem ülésezett volna a rendszerváltás előtt magyar nemzeti ünnepnek ismert napon, így azonban a párhuzam féllábas marad, egyébként is reméljük, hogy a mintegy 100 nap múlva kezdődő seregszemlén a magyar sportolók messze felülmúlják francia riválisaikat.

Amint az élményszerű „házbejárás" során megtapasztalhattuk: szinte holnap kezdődhetne a verseny, legalábbis a Duna Aréna belső készültségét tekintve. Balogh Sándor, a világbajnokság szervezését vállaló Bp2017 Nonprofit Kft. gazdasági igazgatója többek között elmondta, hogy a 17. FINA vb-re és az azt követő masters (seniors) versenyekre 700 ezer embert várnak (versenyzőket, kísérőket, szurkolókat), a képernyők elé pedig világszerte 6 milliárd nézőt.

A Fővárosi Turisztikai Kerekasztal április 4-i ülésén (balról jobbra): Mártonffy Miklós, Budapest főépítésze, Bán Teodóra, a BFTK ügyvezetője és Balogh Sándor, a Bp2017 Nonprofit Kft. gazdasági igazgatója

Fotó: turizmus.com

A rend kedvéért megismételjük, hogy a vizes vb műsorán szerepel toronyugrás és versenyúszás (a Duna Arénában), óriás toronyugrás (27 méter magasból egy 15 méter átmérőjű medencébe, a Batthyányi térnél), szinkronúszás (a városligeti Csónakázó-tó közepén kialakított ideiglenes medencében), vízilabda (a margitszigeti Hajós Alfréd Uszodában) és nyílt vízi úszás (Balatonfüreden).

A toronyugró medence ma még úszóiskolás gyerekek birodalma

Fotó: turizmus.com

A Bp2017 Nonprofit Kft. gazdasági igazgatójától megtudhattuk azt is, hogy a világversenyekben nálunk sokkal rutinosabb orosz mintára a szervezést vállaló cég a FINA vb után nem szűnik meg, hanem általános, sportesemény-szervező ügynökséggé alakul. Bármilyen hihetetlen, már most kapnak megkereséseket, s egyik feladatuk az lesz, hogy „exportálják", azaz értékesítsék a helyszínt külföldi szövetségeknek, amelyek akár versenyek, akár edzőtáborok céljára szeretnék igénybe venni. A Duna Arénát már a FINA világbajnokság előtt ki tudnák adni, ha nem szorítana az idő, s nem lenne még ma is építési terület a néhai Dagály területe, az oda vezető Népfürdő utcával együtt.

Így azonban, jelenleg az egyetlen, de nem megvetendő hasznosítási forma, hogy a medencéket úszóiskolás gyerekek veszik birtokba, nap mint nap...

A Duna Aréna a Népfürdő utca felől, 100 nappal a FINA vb előtt

Fotó: turizmus.com

A Fővárosi Kerekasztal tagjai a 15 ezres lelátó legtetejéről is szemügyre vehették a vizes világbajnokság versenymedencéit

Fotó: turizmus.com