Kizárták a kirándulókat a görögországi Chrissi szigetéről

Forrás: turizmus.com

 2022. május 17. 10:56

A krétai hatóságok természetvédelmi okokból belépési tilalmat rendeltek el Chrissi szigetére, amely eddig strandjai és egyedi növényvilága miatt volt népszerű a kirándulók körében.

A Kréta déli partjaitól 15 kilométerre fekvő, kis sziget természetvédelmi terület, és elvileg lakatlan. Álomszép strandjai és érdekes növényvilága miatt eddig a kirándulók kedvelt célpontja volt, évente kétszázezren is felkeresték, sőt sokan itt is táboroztak a nyári hónapokban. Ennek most vége – írja a stern.de a dpa híre alapján.

A krétai regionális közigazgatási hatóság természetvédelmi okokból belépési tilalmat rendelt el a szigetre. Közleményük szerint ugyanis Chrissi növényvilága tönkrement a sok látogató miatt. Különösen az ún. Chrissi-cédrusok, egy, a homokos tengerparton is meggyökerezni képes cédrusfaj sok esetben száz évnél idősebb, sőt több száz éves példányai sínylették meg a turisták rohamát. A fák nagy részének kitépték a gyökerét, a növények kiszáradtak, ezért a hatóság szerint nagy szükség van a látogatási tilalomra, hogy a természet magához tudjon térni.

Chrissi egyedi növényvilága vonzotta a látogatókat

Fotó: 123rf.com

A nyáron sátrakban vagy maguk építette kunyhókban itt lakó emberek, akik még hevenyészett tavernaféléket is kialakítottak, megcsapolták a talajvizet, ami később hiányzott a növényeknek. Az itt járók szemeteltek, és még járműveket is hoztak a természetvédelmi területre. A sziget belsejébe kirándulók fiatal növényeket tettek tönkre, sőt néhányan valószínűleg kecskéket is a szigetre hoztak, amelyek lelegelték a kisebb növényeket.

A szigetet az új szabályok szerint már csak megközelíteni lehet csónakkal vagy úszva, kikötni nem lehet rajta.