Kizöldül a Clark Ádám tér, új történelmi sétányt alakítanak ki

Forrás: turizmus.com

 2024. február 15. 15:40

A Clark Ádám tér klímatudatos megújításáról írt alá szándéknyilatkozatot Budapest Főváros Önkormányzata és az I. kerületi Budavári Önkormányzat. A felújítás után nagyobb terület juthat majd a gyalogosoknak, jelentősen több lehet a zöldfelület, és a kerékpározás feltételei is javulhatnak majd.

A Clark Ádám tér felújítása során a terület rangjához méltó andezitburkolatot, valamint korszerű, de mégis a helyszínhez illő kandelábereket, világítótesteket és utcabútorokat kaphat majd. A rekonstrukció során nemcsak a felszínen dolgoznak majd, hanem a közműveket is teljesen átépítik a tervek szerint – derül ki a Főpolgármesteri Hivatal közleményéből

A tér körforgalma a jelenleginél kisebb lesz majd, a közepén a Mátyás-templom rózsaablakát idéző növényágyást alakítanak ki

Fotó: BKK

Több lesz a gyalogosfelület

Jelentősen nagyobb területet kapnak az átépítés után a gyalogosok: kisebb lesz a körforgalom a téren, az átépítés miatt felszabaduló helyen pedig olyan területet alakíthatnak ki, ahol mind a fővárosiak, mind az idelátogatók kellemes környezetben tölthetik idejüket.

A tér burkolatába párásítókat is beépítenek majd, amelyek kellemesebbé tehetik a park klímáját és könnyebbé tehetik a nyári hőség elviselését. Az átépítés után, a Lánchíd hídfőjénél kialakítandó új gyalogátkelőnek köszönhetően a teljes terület körbejárható lesz.Mindenhol akadálymentesítik a járdákat, és taktilis jelzéssel ellátott burkolatok segítik majd a vakok és gyengénlátók közlekedését.

A tér felújítása során nemcsak a gyalogosfelület bővülhetnek, hanem az ültetendő növényeknek köszönhetően kellemesebbé és klímabarátabbá válhat majd a környezet. Az elkövetkező időszakban – a Blaha Lujza tér felújítása során már megismert és bevált Stockholm-módszerrel – 33 új fát ültetnek, a jelenlegieket pedig megőrzik. A Lánchíd és a rakpart támfalai mentén pedig többszáz négyzetméteren ún. biodiverz növényágyásokat alakíthatnak ki.

 

Megmarad a körforgalom

A jövőben is megmarad az útpálya megszokott karaktere, de a tervek szerint a körforgalom jelentősen kisebb lesz: a jelenlegi 40 méter átmérőjű középszigetet 23 méteresre építik át. Az így felszabaduló területnek köszönhetően valósulhatnak meg a tér gyalogosbarát fejlesztései.

A körforgalom közepén egy egyedi növényágyást alakíthatnak ki, amely a Mátyás-templom rózsaablakának mintáját jeleníti majd meg.

Jelentősen nő majd az összefüggő gyalogosbarát felületek aránya

Fotó: BKK

A tér felújítása során a kerékpáros infrastruktúra is megújulhat, a jelenleginél jelentősen kedvezőbb körülmények között lehet majd kerékpárral közlekedni az átépítést követően.

A tér rekonstrukciója úgy valósulhat meg, hogy az illeszkedjen a későbbi megvalósítandó tervekhez, így a Fő utca felújításához, valamint a Víziváros forgalomcsillapításához.

 

Létrejön a Széchenyi sétány

A Lánchíd forgalmi rendjének köszönhetően egy sokkal kellemesebb és csillapított autós forgalmú belvárosi környék született meg. Ez lehetőséget teremtett arra is, hogy jelentősen növelni lehessen az összefüggő gyalogosbarát felületek arányát és egyszerűsíteni lehessen a közúti közlekedési hálózatot – írták a közleményben.

A hídhoz kapcsolódó közterek – a Széchenyi tér és a Clark Ádám tér, valamint a József Attila utca – összekapcsolásával és megújulásával így létrejön Budapest egyik legszebb történelmi sétánya.

Több fa, szélesebb járdák, könnyen megközelíthető zöldfelületek és gyalogos korzó a Bazilika és a Budai Vár között – ez a folytatása a Lánchíd felújításának.

A Clark Ádám tér felújítása a tervek szerint az Európai Unió társfinanszírozásával, a Terület- és Területfejlesztési Operatív Program Plusz keretében valósulhat meg.