Klasszikus zene és jazz Eszterházán

 2014. július 10. 14:03

Jazz és opera – idén is e két műfaj határozza meg az Eszterházi Vigasságok szabadtéri hangversenyeit. Augusztus elején Joan Faulkner, Pat Appleton, Miklósa Erika, Tóth Vera és a Budapest Jazz Orchestra is fellép a fertődi Esterházy-kastély parkjában.

Felhőtlenül – jazz. Ezt a címet viseli az Eszterházi Vigasságok augusztus 1-jei hangversenye, amelynek programja valóban felhőtlen szórakozást ígér a publikumnak. Az 1920-as évek Amerikájának big bandes jazzmuzsikáját idéző Budapest Jazz Orchestra kíséretével a Németországban élő amerikai jazzénekesnőt, a kontinens legjobb amerikai hangjának tartott Joan Faulknert, a De-Phazz Sound Collective-vel énekesként és szövegíróként is komoly sikereket elért Pat Appletont és a Megasztár-győztes és Artisjus-díjas Tóth Verát hallhatja a publikum. A három jazzdíva műsora Ray Charlestól George Gershwinen és Stevie Wonderen át Otis Reddingig a jazz műfajának rendkívül széles spektrumát öleli át.

Augusztus 2-án Mozart, Donizetti, Bellini, Strauss, Lehár és természetesen Haydn műveiből hallhat opera- és operettrészleteket a közönség a fertődi kastély parkjában; maga Haydn csaknem három évtizeden át élt és alkotott Eszterházán. Az est egyik előadója lesz a Kossuth-díjas Miklósa Erika, aki Mozart Varázsfuvolájának Éj királynőjeként a világ összes jelentős színpadán fellépett már. De színpadra lép Láng Dorottya, a Mannheimi Operaház tagja, a Jászai-díjas Nyári Zoltán, akit 2009-ben a MEZZO TV operaversenyének legjobb férfi előadójának és közönségdíjasának választottak, valamint Haja Zsolt, a Magyar Állami Operaház magánénekese is. Őket az Óbudai Danubia Zenekar kíséri.

A 18 héten át tartó, összesen 150 fellépő mintegy 60 hangversenyéből álló Eszterházi Vigasságok részletes programja megtalálható az www.eszterhazivigassagok.hu oldalon.