Klímaváltozás, olaj, turizmus – imázsváltás északon

Forrás: turizmus.com

 2019. május 30. 14:02

Az elmúlt 50 évben alaposan megváltozott Oslo imázsa: egy jelentéktelen kisváros jellegű településből a világ egyik legmodernebb fővárosa és népszerű turisztikai célpontja lett.

Fél évszázada, 1969-ben kezdődtek a norvég olajfeltárások. Mára Norvégia lett a világ harmadik legnagyobb olajexportőre és egyben a leggazdagabb országok egyike a világon. Mindez azt is eredményezte, hogy a norvég főváros kedvelt turisztikai célponttá vált, hiszen olyan látnivalókat építettek, amelyek még a szomszéd skandináv országok számára is rendkívül vonzók, nem beszélve a kiemelkedő kulináris sikerekről – állapítja meg az expressen.se.

Most mindezt az is tetézi, hogy a klímaváltozás hatására enyhült a zord hideg, amely még tovább növelte a turisztikai látogatottságot. Közben pedig – az olajbevételeknek hála – Oslo folyamatosan épül, és mindenütt daruk emelkednek az égbe.

Se szeri, se száma a futurisztikus és modern épületeknek, amelyeket a fenntarthatóság jegyében építettek. Az ország milliárdokat fordít a legújabb technológiákba, bár kicsit furcsa, hogy egy olajnagyhatalom az elektromos autókat favorizálja, de a világon itt a legmagasabb  az elektromos autók használata – az idei év első hónapjaiban az új eladott autók 49 százaléka nem benzinnel működött.

Az oslói operaház ultramodern épülete előtti tér kedvelt találkozóhely

Fotó: Visit Oslo

A fehér, ragyogó Den Norske Opera, az Edvard Munch Múzeum, az ultramodern hidak, a futurisztikus irodaházak, az egyre növekvő számú művészeti galéria, az új piactér, a Mathallen Oslo, a táncstúdiók és a Michelin-csillagos éttermek vagy például a csak a 10 és 15 év közötti gyermekek számára készült könyvtár, egy különleges XXI. századi város képét vetítik elénk.

A norvég gasztronómia a világ elitjéhez tartozik, és a norvég séfek a verseny kezdete óta 1987-ben öt alkalommal nyerték meg a rangos Bocuse d'Or szakácsversenyt.

Bár Norvégiában magasak az árak, még a skandináv országok lakói számára is, a legjobb hétvégi kirándulási célpontnak Oslót tekintik a régióban.

Kapcsolódó cikkek

Aranytojás az Északi-sarkon

2017. augusztus 02.