Koldulási tilalmat vezetnek be Bécsújhelyen

Forrás: MTI

 2016. november 08. 13:47

Legkésőbb tavasztól tilos lesz kéregetni az alsó-ausztriai Bécsújhely (Wiener Neustadt) néhány övezetében - közölte az osztrák közszolgálati média (ORF) kedden.

Fotó: Austria-taxi.at

 

A tartományi parlament szeptemberi döntése értelmében egy törvényváltoztatás életbelépésével a településeknek lehetőségük nyílik arra, hogy az általuk meghatározott zónákban megtiltsák akár a csendben való koldulást is.

Udo Landbauer, a város biztonsági tanácsosa szerint tarthatatlan a helyzet, az utóbbi időben több panasz is érkezett a lakosság köreiből, hogy koldusok zaklatták a járókelőket.

A koldulási tilalom várhatóan a belváros sétálóutcáiban és a bevásárlóközpontok közelében lesz majd érvényben. Amennyiben valaki vét a szabály ellen, akár ezer eurós büntetést vagy három hét elzárást is kaphat, és a koldusok mögött álló személyeket is felkutatják.

Az utóbbi időben több osztrák településen is szabályozták a kéregetést, ilyen például Linz, Salzburg, Dornbirn, Bludenz és Bregenz. Hasonló lépéseket tervez Krems és Tulln városa is, illetve a fővárosban az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) képviselői szorgalmazzák a tilalom bevezetését.