Visszahelyezték Kolozsvár belvárosába Erdély egyik legrégebbi fogadalmi szobrát

Forrás: MTI

 2023. november 22. 15:03

Kolozsvár belvárosába visszahelyezték Erdély második legrégebbi fogadalmi szobrát, a barokk Mária-oszlopot. Kedden délután Szűz Mária szobrának hiteles másolata is felkerült a talapzatra - jelentette be Oláh Emese alpolgármester.

A politikus közösségi oldalán osztott meg képeket a már a talapzaton álló, letakart Szűz Mária-szoborról. "Hamarosan minden a helyére kerül" – írta.

Az emlékmű restaurálási és újjáépítési munkálatait végző Kiss Zoltán Árpád kőrestaurátor elmondta: a fogadalmi szobor újjáépítése 90 százalékban készült el, ezután az utolsó simítások következnek.

Visszahelyezték Kolozsvár belvárosába a barokk Mária-oszlopot

Fotó: MTI/Kiss Gábor

 

A következő lépés a három angyalka és ampolna visszahelyezése, és ezzel egyidőben az állványzat bontása, hogy a felkerülő elemek ne sérüljenek. Utána egy utolsó retus és a védőkezelés következik. Utóbbira csak akkor kerülhet sor, ha kiszáradt az emlékmű.

Szűz Mária szobra és az emlékmű többi szoboreleme súlyosan sérült az elmúlt évtizedekben, így a szent szobrát és az eredeti angyalkákat múzeumi körülmények között helyezik el. Ezeknek a hiteles másolata lesz látható köztéren.

A 18. századi emlékmű talapzata és a három ampolna ellenben eredetiben látható az Egyetem és Farkas (Mihail Kogalniceanu) utcák találkozásánál kialakított kis téren.

Kiss Zoltán Árpád azt mondta, igyekeznek elkészülni az újjáépítési munkával a december 20-i határidőre. Jelenleg az emlékmű körüli kis tér kialakításán is dolgozik még a kivitelező cég.

A kolozsvári Mária-oszlop a nagyszebeni Nepomuki Szent János-szobor mellett Erdély második legrégebbi köztéri emlékműve. Több évtized után került vissza eredeti helyére, a piarista templom elé, az Egyetem és Farkas (Mihail Kogalniceanu) utcák kereszteződéséhez, ahonnan a főtéri Szent Mihály-templomra néz.