Költöznek a szobormásolatok Tatáról

Forrás: MTI

 2016. november 21. 12:53

A Liget Budapest Projekt keretében a komáromi Csillagerődbe és a Városligethez közeli Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központba kerülnek Tatáról a Szépművészeti Múzeum antik szobrokat ábrázoló gipszmásolatai.

A gyűjtemény már zajló rekonstrukcióját követően a legfontosabb darabok, mintegy 350 műtárgy kerül a komáromi Csillagerődbe, míg a Szépművészeti Múzeum egykori szobormásolati gyűjteményének másik részét Budapesten helyezik el, a Liget Budapest Projekt részeként a Szabolcs utcai egykori kórházépület-együttes területén létrejövő Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központban (OMRRK).

Fotó: Kuny Domonkos Múzeum

 

Az erődben nemcsak arra lesz mód, hogy az antik gipszeket, valamint a középkori és reneszánsz emlékeket időrendben mutassa be a kiállítás, de a középkori és reneszánsz emlékek antik kapcsolatai is érzékeltethetők lesznek a kiállítóterekben.

Míg az 1900-as évek fordulóján kiemelt jelentőséget tulajdonítottak az antik szobrászat teljességét bemutató másolatoknak, az 1920-as évektől az eredeti műtárgyak vásárlása miatt a másolatok szerepe visszaszorult. A második világháború alatt már nem is menekítették biztonságosabb helyre a gipszeket, majd a sérüléseket szenvedett alkotásokat a múzeum egyetlen felújítás nélkül hagyott helyiségébe, a Román csarnokba zsúfolták össze.

Az 1970-es évek közepén az antik másolatgyűjtemény egy része a tatai Kuny Domokos Múzeum kezelésébe került, ahol tárgyakból 1977 októberében a tatai zsinagóga épületében nyílt kiállítás. A másolatok többször olyan tárgyak hű képét őrizték meg, amelyek közben elpusztultak, más esetben az emlékeknek egy olyan állapotát mutatják, amely azóta már nem tanulmányozható, ilyenek például a Parthenón szobordíszei.

Michl József, Tata polgármestere elmondta, hogy a zsinagógában a Biblia történetéről szeretnének állandó kiállítást létrehozni. A tárlat bemutatja majd a Biblia hatását a művészetekre, a tudományokra és az ember mindennapi életére.