Költségvetést módosított Hévíz

Forrás: turizmus.com

 2020. augusztus 17. 13:02

Soron kívüli ülésen vizsgálta felül Hévíz önkormányzatának képviselő-testülete a város 2020. évi költségvetését augusztus 14-én – értesítette lapunkat a város önkormányzata.

A járvány okozta bevételkiesések ellensúlyozására már június elején komoly takarékossági intézkedéseket hozott meg minden intézményére vonatkozóan az önkormányzat – írják közleményükben. Az idei évi, jelentős, mintegy 940 millió forintos bevételkimaradást a tartalékaiból fedezni tudta a város. A világjárvány további negatív gazdasági hatásai következtében jelentős mértékű, és az elkövetkezendő években is várható bevételcsökkenés jelentkezik, ezért a képviselő-testület döntött az önkormányzati feladatok átrendezéséről, a hatékonyság növeléséről is.

A képviselők elfogadták az intézményi átszervezéseket, döntöttek 11,5 üres álláshely megszüntetéséről és 30 főt érintő létszámleépítésről is. Az idei évhez hasonlóan 2021-ben sem biztosítanak fedezetet teljesítményértékelésen alapuló jutalmazásra, és csak a törvényileg kötelező béremelést és juttatást biztosítják. A racionalizálási folyamat itt nem áll meg, ezért a képviselő-testület határozatban utasította az intézményvezetőket, hogy mérjék fel az önként vállalt önkormányzati feladatok átszervezésének további lehetőségeit, és szeptember elejéig dolgozzák ki az őket érintő további lépéseket. Az ülésen jelen lévő képviselők egyhangúlag hozták meg a város minden intézményét érintő döntéseket.

Az idei bevételkimaradást még fedezik a város tartalékai, de az elkövetkező években várható bevételcsökkenés miatt átszervezésekről és leépítésről döntöttek

Fotó: 123rf

Papp Gábor polgármester ezek kapcsán hangsúlyozta: Hévíz most abban a helyzetben van, hogy megszorító intézkedéseket kell hozni és felvállalni.

„Feltehetnénk a kezünket, hogy mi ezt nem tesszük meg, hanem külső állami szakértőre bízzuk, hogy tételesen vizsgálja át a város működését, és határozza meg azokat a kereteket, melyekben mozoghatunk. Számunkra ez egyszerűbb és kényelmesebb feladat lenne, de a szakértők pusztán a számok és a település lélekszáma alapján hoznának döntéseket, intézményeket zárnának be, feladatellátásokat szüntetnének meg, minden, nem kötelező feladatellátáson kívüli önkormányzati feladatot egész egyszerűen megvonnának Hévíztől. Hetek óta, napi szinten egyeztettünk és dolgozunk a kollégákkal, hogy ezt elkerülhessük. Igyekeztünk olyan döntéseket hozni, melyekből, amikor helyreáll újra a város gazdasági, turisztikai, vállalkozói élete, újból tudunk építkezni és a jelenlegi szintet képesek vagyunk és leszünk tartani” – hangsúlyozta a polgármester.

Az ülés keretében egyéb napirendek is szerepeltek. Támogatta a testület a Magyar Kormány döntését, amiben a város 100%-os tulajdonában lévő Hévíz-Balaton Airport Kft.-ben 90%-os üzletrészt vásárol az állam. A testület felhatalmazta a polgármestert az értékesítés előkészítésére.