70 éve nem látott gyűjteménnyel nyílt meg a felújított komáromi Csillagerőd – videó

Forrás: turizmus.com

 2021. október 06. 14:42

Hatmilliárd forintos beruházással egy új, több mint 7000 négyzetméteres kulturális központ jött létre a komáromi Csillagerődben, ahol a Szépművészeti Múzeum hányatott sorsú gipszgyűjteményének többszáz jeles darabja hét évtized után talált végre méltó otthonra.

A teljes körűen felújított és kibővített komáromi Csillagerődöt Áder János köztársasági elnök nyitotta meg csütörtökön. A Liget Budapest Projekt keretében megszületett új létesítmény oktatási, ismeretterjesztési feladatokat lát el, interaktív múzeumi körülmények között.

A felújított és kibővített Csillagerőd. Az Osztrák—Magyar Monarchia hadserege laktanyaként és raktárként használta

Fotó: Liget Budapest Projekt

A több mint három évig tartó munkálatok során – Mányi István Ybl-díjas építész tervei alapján – az erődépületet és környezetét teljes körűen felújították és bővítették egy új, több funkciós kulturális központtal, modern kiállítótérrel is, amelynek köszönhetően a meglévő épület nettó alapterülete több mint 7000 négyzetméterre növekedett – írták a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.Az épületben a Szépművészeti Múzeum hányatott sorsú gipszmásolati gyűjteményének csaknem 300 jeles darabja talált otthonra, az antikvitás korától a reneszánszig megidézve az európai szobrászat legkiemelkedőbb alkotásait. "A múzeum teljes gipszmásolat gyűjteményének rehabilitálása, helyreállítása nemcsak magyarországi vonatkozásban jelentős, hanem közép-európai viszonylatban is példa nélküli" – mondta Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget projekt miniszteri biztosa az új létesítmény átadóján.

 

70 év hányattatás után lelt otthonra a gyűjtemény

Az intézmény megnyitását követően a látogatók megcsodálhatják majd többek között Andrea del Verrocchio Bartolomeo Colleonit és Donatello Gattamelatát ábrázoló, több méter magas lovas szobrainak minden részletében méretarányos másolatát, csakúgy mint  a milói Vénusz, a Laokoón szoborcsoport vagy Michelangelo több szobrának hasonmását.

A gipszmásolatok az európai szobrászat legkiemelkedőbb alkotásait idézik meg, az antikvitás korától a reneszánszig

Fotó: Liget Budapest Projekt

A kollekció kétségtelenül az ország egyik legtöbb megpróbáltatást kiállt képzőművészeti gyűjteménye volt, amely a 20. század elején azzal a céllal készült, hogy a szobrászat átfogó történetét élethű másolatokon keresztül mutassa be a látogatóknak. Az anyag nagy része több mint hét évtizede raktárba került, illetve szétszóródott az országban, s számos mű súlyosan sérült.

Michelangelo több szobrának hasonmása is megtekinthető a kiállításon

Fotó: Liget Budapest Projekt

Ez a tarthatatlan helyzet oldódott meg a mostani fejlesztéssel, a gyűjtemény legjelentősebb része – a szükséges restaurátori munkák elvégzését követően – került a kibővített komáromi Csillagerődbe.

 

Az eredeti tervrajzok alapján újították fel az erődöt

A megújult Csillagerőd az egész országból várja majd az iskolai csoportok és a családok látogatását, akik számára gazdag és izgalmas, interaktív programokat kínál az új intézmény.

Egészen közelről lehet tanulmányozni a műalkotásokat

Fotó: Liget Budapest Projekt

A komáromi Csillagerőd felújítását megelőzően a bécsi katonai archívumban megtalálták az épület tervrajzait, ennek köszönhetően – ahol lehetséges volt – az eredeti állapotában állították vissza az erődöt. Az új, kibővített komplexumban a 21. századi igényeknek megfelelően nemcsak kiállítóterek, hanem vetítő- és előadóterem, múzeumpedagógiai foglalkoztató, múzeumshop és kávézó is helyet kaptak.Az ágyú- és lőállásokat visszaállították történelmi állapotukba, az udvaron pedig egy szabadtéri színpadként is használható területet alakítottak ki.

Nézze meg a felújításról készült videót!

Az épület történetéről

A Csillagerőd a komáromi erődrendszer egyik tagja. Az erődrendszer kialakítása az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legnagyobb katonai beruházása volt, 200 ezer fős sereget is képes volt befogadni, megépítésekor Közép-Európa legnagyobb katonai komplexumának számított. Ennek egyik fontos eleme, a Csillagerőd – egy korábbi palánkvár helyén – 1850 és 1871 között épült. Az Osztrák—Magyar Monarchia hadserege laktanyaként és raktárként használta az erődöt, majd 1920 után a Magyar Királyi Honvédség lőszerraktáraként működött.

Egyfajta "kultúrtörténeti tanösvényként" lehet bejárni a kiállítást

Fotó: Liget Budapest Projekt

A második világháború alatt rövid ideig internálótábor volt, majd ezt követően szükséglakásokat alakítottak ki benne, később a helyi ÁFÉSZ tulajdonába került és a cég zöldségraktárként használta a helyiségeit. A rendkívül leromlott állapotú épületegyüttes felújítás után most az egész országban egyedülálló kulturális funkciót kapott.