Komposzt WC épülhet a Magas-Tátra egyik menedékházánál

Forrás: turizmus.com

 2024. március 08. 09:18

A Hikemates Túra Klub egy olyan projektet készít elő, melynek fő célja a komposzt WC kísérleti modelljének elkészítése. A klub elnöke, Patrik Pajta megerősítette, a projekt része ilyen illemhely építése a Magas-Tátrában található Hunfalvy-völgyi menedékház (Chata pod Rysmi) közelében.

A jövőben más nemzeti parkok is elhelyezhetnének ilyen illemhelyeket saját területükön - számol be a kezdeményezésről a magas-tatra.info.

A Hikemates a közösségi oldalán hívta fel a figyelmet az eldobott papírzsebkendők és szalvéták, valamint a bűzlő ürülék problémájára, amellyel az emberek lépten nyomon találkoznak túra közben a hegyekben és a természetben.

A túraklub a pozsonyi fejlesztővel együttműködve a projekt első ütemének részeként építészeti pályázatot hirdet és előkészíti a szükséges dokumentációt egy általánosan használható komposzt WC megtervezéséhez.

„Az általános ebben az esetben azt jelenti, hogy az illemhely általánosan használható, tehát moduláris lesz. Az adott helyszín szükségleteitől függően választható lesz, hogy egy-, kettő- vagy háromcellás illemhelyet alakítanak ki. A helyszíntől függően más lesz azonban a felületi kialakítás, attól függően, hogy sziklás terepen, törpefenyőben, réten vagy erdőben lesz elhelyezve" – magyarázta Pajta.

Környezetbe illő, egy-, két- vagy háromcellás illemhelyek kialakítását tervezik

Fotó: Facebook / Hikemates

A második ütemben a klub el szeretné juttatni a javaslatot a nemzeti parkok igazgatóságaihoz, amelyek aztán a pályázati felhívásokon való részvétellel pályázhatnának a projektek finanszírozására.

„A projekt része egy kísérleti WC felépítése a Hunfalvy-völgyi menedékház közelében, ahol a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) fogja felügyelni és értékelni a megoldás hatékonyságát" – tájékoztatott a Hikemates.

A TANAP vezetősége közölte, hogy várakozással tekint az együttműködés elé.