Koncertekre hív a még épülő Magyar Zene Háza

Forrás: turizmus.com/MTI

 2020. december 18. 18:47

A Magyar Zene Házát már az építkezés alatt megtöltötték zenével a hazai formációk, méghozzá exkluzív koncertek keretében, amelyeket a Mindenekelőtt-sorozatban tekinthet meg a közönség.

A Liget Budapest Projekt keretében épülő új zenei központ különleges zenei sorozatát a Facebook-on és a Youtube-on lehet megtekinteni december 21-étől. A hetente egy koncerttel jelentkező februárig tartó kezdeményezés lényege, hogy a publikum már most belehallgathasson, hogy milyen zenei értékeket fog közvetíteni a 2021 végén megnyíló Magyar Zene Háza – olvasható az intézmény közleményében.

A Magyar Zene Háza a Mindenekelőtt felvételének idején

Fotó: Magyar Zene Háza

Mint írják, a Magyar Zene Háza több funkciót is magában foglaló intézmény lesz: egyfajta zenei beavató helyként a gazdag magyar zenei hagyományt szeretné közelebb vinni minden hazai és külföldi látogatóhoz, a 21. századi technikán alapuló interaktív állandó és időszaki kiállításaival, zenepedagógiai műhelyekkel, zenei és a zenéhez kötődő rendezvényekkel, szabadtéri koncertekkel.

A Magyar Zene Háza a tervek szerint 2021-ben nyitja meg kapuit, de a neves magyar előadók közreműködésével készült zenei sorozattal már az átadás előtt ízelítőt ad abból, milyen izgalmas, sokszínű zenei programok és szolgáltatások várnak majd a közönségre az egyedi formavilágú épületben.

A közlemény szerint a félig kész épület izgalmas helyszínt kínált ahhoz, hogy a házba invitáljanak zenészeket és ezeket a különleges alkalmakat hanggal és látvánnyal is rögzítsék.

Az így készült Mindenekelőtt című videósorozat nagyrészt azt a koncepciót és értékeket hivatott bemutatni, amit az intézmény a 2021-es megnyitása után képviselni fog, ezért már a tavaszi karantén idején a legkülönfélébb stílusokban játszó előadóművészek vehették birtokba egy-egy napra a leendő helyszíneket, zenét csempészve ezáltal a már most élő, de folyamatosan változó akusztikájú és hangulatú házba.

Sokszínű programkínálat várja majd a látogatókat

Fotó: Magyar Zene Háza

A művészek a felvételek szüneteiben elmondták, hogy érdekes volt számukra egy ilyen egyedi, még épülő helyszínen játszani, és várják, hogy a kész épületben, a Magyar Zene Háza koncerttermében vagy szabadtéri színpadán is felléphessenek, különösen azért, mert az épület természetközelisége, illetve zenepedagógiai fókusza inspirálóan hat rájuk.

A Mindenekelőtt-sorozat legújabb és korábbi videói megtekinthetők a Magyar Zene Háza csatornáin: a Youtube-on, a Facebookon és az Instagramon.

A Magyar Zene Háza egy ünnepi hangulatú Spotify lejátszási listát is összeállított karácsonyi zeneszámokból, 25 dallal készültek a közönségnek.