Konferencia az európai kulturális útvonalakról

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2021. október 13. 14:54

Lassú, avagy környezettudatos kulturális turizmus címmel szervezett nemzetközi online konferenciát a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága. A tanácskozás elsődleges célja a kulturális útvonalak „lassú", ökoturisztikai lehetőségeinek bemutatása.

Az Európa Tanács (ET) Miniszteri Bizottsága magyar elnökségének hivatalos programjaként október 13-14-én zajló tanácskozást a Szabadtéri Néprajzi Múzeum mint az ET Kulturális Útvonalak magyarországi szakmai koordinátora szervezi.

A konferencia elsősorban az Európa Tanács Magyarországot is érintő kulturális útvonalaira hívja fel a figyelmet, és a jó gyakorlatok megosztásával a világjárvány utáni időkre is inspirációt szeretne nyújtani az útvonalak fenntartóinak és közösségeinek.

Nyitóelőadásában Stefano Dominioni, a Kulturális Útvonalak Európai Intézete igazgatója elmondta, hogy az 1987-ben indult programhoz jelenleg 45 útvonal tartozik, amelyek 64 országon haladnak keresztül; ugyanakkor még mindig sok a lehetőség újabb útvonalak kialakítására.

A program legfőbb célja, hogy Európa közös kulturális örökségét, közös értékeit hangsúlyozza, amit az országokon átívelő hálózatok is jeleznek. Az útvonalak számos lehetőséget kínálnak az együttműködésre, többek között erősítik az országok közötti kommunikációt, lehetőséget adnak a know-how átadására, a közös események szervezésére és az információcserére – hangsúlyozta az igazgató.

Hozzátette, hogy a pandémia nyomán drámaian csökkent az utazások száma Európában, az érzékelhető átrendeződés – a helyi turizmus, a természetjárás, a vidéki turizmus, az örökségápolás és az ismeretlen desztinációk iránti érdeklődés élénkülése – pedig kimondottan kedvez a kulturális útvonalak felfedezésének.

Emellett a fenntarthatóság, a környezettudatosság, a digitális átállás is olyan trendek, amelyek beleillenek az ET Kulturális Útvonalak program célkitűzései közé.

Stefano Dominioni kiemelte, hogy mivel az útvonalak 90 százaléka vidéki környezetben halad, sokféle lehetőség adódik a helyi közösségek bevonására és a helyi gazdaságélénkítésre is. Ugyanakkor az útvonalak kiépítésének nem a turizmus az elsődleges célja, ez csupán eszköz, hogy az értékek láthatóvá váljanak – tette hozzá az igazgató.

Magyarországon kilenc európai kulturális útvonal halad át

Fotó: kulturalisutvonalak.hu

Magyarország kilenc útvonal része

Az Európa Tanács 1987-ben indította el Kulturális Útvonalak programját, hogy az utazáson keresztül hívja fel a figyelmet az egyes tagországok kulturális örökségéből összeadódó közös hagyományra. A program célkitűzése egyrészt a kultúrák közti párbeszéd, az európai kulturális identitás erősítése, másrészt a természeti és kulturális örökség megóvása és fenntartható bemutatása. A cím elnyeréséhez a pályázóknak számos feltételnek kell megfelelniük. Legfontosabb kritérium az útvonalhoz tartozó hálózat működtetése, a turizmus mellett a tudományos együttműködés, a helyszínek és a fiatal generációk bekapcsolása. A Kulturális Útvonalak tevékenységét a későbbiekben is rendszeresen ellenőrzik és háromévenként megújítják.

Hazánk 2013-ban csatlakozott az Európa Tanács Kulturális Útvonalakról szóló kibővített részleges megállapodáshoz, ettől kezdve hazai szervezetek és intézmények is alapíthatnak (más tagországokkal együtt) új utakat, és csatlakozhatnak a már meglevőkhöz.

Magyarország jelenleg kilenc útvonal része, ezek a következők:

Toursi Szent Márton útja

A történelmi fürdővárosok európai útja

A szecesszió útja

A római császárok és a Duna-menti borok útja

Az ipari örökség európai útja

Vasfüggöny útvonal

A reformáció útja

Cirill és Metód útvonal

Vaskori Duna út

Az Európai Kulturális Útvonalak programot Magyarországon (2019-től) a kultúráért felelős miniszter megbízása alapján a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága koordinálja. (További információ: https://kulturalisutvonalak.hu/)

A konferenciához ezen a linken lehet csatlakozni.