Konferenciával ünnepelt az Edutus és a TUTSZ

Forrás: turizmus.com

 2014. szeptember 28. 17:48

Szakmai előadásokkal ünnepelt a Turizmus Világnapja alkalmából az Edutus Főiskola és a Turisztikai Tanácsadók Szövetsége (TUTSZ) szeptember 26-án. A főiskola rendezvénytermében tartott eseményen az előadók a turizmus és helyi közösségre gyakorolt hatása szempontjából vizsgálták a TDM-ek működését.

„Az idén szakmai programmal járulunk hozzá a turizmus világnap megünnepléséhez” - nyitotta meg a turisztikai szakembereket és hallgatókat is vonzó rendezvényt Jandala Csilla, a Edutus Főiskola mb. rektora, a TUTSZ elnöke.

Horkay Nándor, a Kutatási és Stratégiai Koordinációs Igazgatóság igazgatója „A nemzeti együttműködés elmélyítésének turizmust érintő Kárpát-medencei vonatkozásai és lehetőségei” címmel megtartott, tartalmában és víziójában is különleges előadásában arról beszélt, a külhoni és hazai magyar közösség szakmai együttműködését milyen módon tudnánk kiterjeszteni, s ez milyen előnyökkel járna a résztvevő felek számára. A szakember hangsúlyozta, hogy a pozitív változáshoz a szakmai megújulás mellett az együttműködés és a fejlesztési rendszer megújítására is szükség van. Előadása végén kiért arra is, hogy a klasszikus turisztikai termék 75-85 százaléka a testnek, 10-15 százalék a szellemnek szól, alig 5-10 százalék a léleké, és a legtöbb esetben ez is esetleges. A „soulness”, vagyis a hiteles lelki és spirituális élmények felé nyitásban nagy lehetőségek rejlenek hazánkban is.

„A tdm-ek célja a turizmus tartós növekedési pályára állítása, aki ma ezt nem veszi komolyan, az nem trendi” – kezdte számos példával illusztrált, „A desztináció menedzsment lehetőségei Magyarországon” című előadását Semsey Nándor, a Magyar TDM Szövetség elnöke. Külön hangsúlyozta, hogy a szervezetek működését keretszinten meghatározó törvényi szabályozás nélkül nehéz versenyképessé válni és növekedési pályán maradni.

Somossy Eszter,  a Gárdonyi TDM munkaszervezet vezetője gyakornoki programjukat ismertetve elmondta: a gyakornokokat abba a fontos kutatómunkába is bevonták, melynek során 43 TDM hazai szervezetet bírtak válaszadásra vendégforgalmukkal, pályázataikkal, a menedzselésükre bízott létesítmények számával kapcsolatban. A felmérés szomorú eredménye, hogy a legtöbb hazai desztinációban a vendégéjszakák száma 2012-ben 200.000 alatt maradt.

Magyarics Gábor, Tata és környéke Turisztikai Egyesület TDM menedzsere a mögöttük álló három év eredményeiről, kihívásairól beszélt, külön kiemelve a stratégiai tervezés fontosságát.

Az eseményen jelen volt Nemes Andrea, az NGM főosztályvezetője is, aki azt emelte ki, hogy az államigazgatásnak a többi résztvevővel közösen kellett kialakítani azt az együttműködést, ami a hazai turizmust eredményesebbé teheti.

Gomola Marius, a Horwath, HTL Hungary vezérigazgatója, a TUTSZ alelnöke elmondta: a TUTSZ koordinációs szerepet kíván betölteni a szakmai és a privát szervezetek között, bevonva a civil szervezeteket is, ezzel segítve az ágazatot a siker elérésében.

Jandala Csilla emlékeztetett rá, hogy szintén a Turizmus Világnaphoz kötődően, hagyományteremtő céllal rendezik meg a nap folyamán a Harsányi János Főiskolán, illetve az átalakulás óta az Edutus Főiskolán végzett turizmus szakos hallgatók alumni találkozóját.