Koniaków, ahol mindennapos a béke és a nyugalom

Szerző: Ovics Dana

Forrás: turizmus.com

 2022. október 03. 08:18

Koniaków egy gyönyörű hegyi turistafalu a Sziléziai vajdaság déli részén, rendkívül festői helyen, a Sziléziai Beszkidek csúcsai között, Istebna községben.

Érdekes, hogy nem egy völgyben fekszik, mint a legtöbb hegyi falu, hanem egy hegygerincen, mintegy 700 méteres tengerszint feletti magasságban, nem messze a népszerű Ochodzitától.

Talán éppen ezért kelti ez a falu a másság, a szokatlanság és a varázslat benyomását. Mindenhonnan gyönyörű kilátás nyílik, és az embernek az a benyomása, hogy valahol a világ végén van, ahol a béke és a nyugalom mindennapos.

 

A világhírű csipke

A konjakówi csipkekészítés hagyománya több mint 150 évre tekint vissza. A csipkéket pamutfonal horgolásával készítik kézzel, a természet ihlette motívumok felhasználásával.

A konjakówi csipke királyok, arisztokraták asztalait díszítette

Fotó: Ovics Dana

Az igazi hírnevet a csipkés terítők és asztali futók hozták Koniakównak, amelyek királyok, arisztokraták és püspökök asztalára is eljutottak. Készült itt csipke II. Erzsébet királynő és II. János Pál pápának is.

2003-ban kisebb botrány kerekedett abból, hogy a hagyományos csipketárgyak helyett néhány fiatal csipkeverő elkezdett alsóneműt készíteni a koniakówi csipkéből, amit az idősebb generáció nem hagyott szó nélkül, mert az ősi és tiszteletre méltó szakma meggyalázását látta benne. Azonban a koniakówi csipke újfajta változata végül nagy sikert aratott, még Britney Spearsnek is felkeltette az érdeklődését.

 

Hagyományápoló pásztorközpont

Az Ochodzitán (895 méteres tengerszint feletti magasságban) hagyományos és jellegzetes birkapásztorként tereli a juhokat a Koniakówból származó Piotr Kohut. A juhokat néhány hetente más legelőterületekre költözteti, a Sziléziai és a Zywieci Beszkidekbe, vagy a Barania Góra és a Magurka hegyi legelőkre. A Kárpátokban mindig is létezett ez a típusú legeltetés, amelynek a hagyományát ma is ápolják.

Élő hagyományok a pásztorközpontban

Fotó: Ovics Dana

A turistáknak lehetőségük van a pásztorközpontban a helyi juhsajt megvásárlására, sőt akár a sajtkülönlegességek elkészítésének rejtelmeibe is betekinthet, mint ahogy a birkabőr, a birkagyapjú különböző felhasználási módjába is.

 

Ochodzita

A Kárpátok főgerincén található az Ochodzita-csúcs. A Sziléziai Beszkidek észak felé tükröződő főgerincének záróköve. A Barania Góra hegységet köti össze a Kárpátok vízgyűjtőjével. Az Ochodzita egy kupola alakú, erdő nélküli, sőt kissé szimmetrikus csúcs. A magassága csupán csak 894 méterrel van a tengerszint felett, azonban nem erdős, aminek köszönhetően a kilátás valóban lélegzetelállító. A lejtőit szántóföldek, szénával teli rétek és legelők formájában használják. Az élet azonban nem áll meg akkor sem, amikor hó borítja a helyi lejtőket.

Békét, nyugalmat árasztó táj Ochodzitán

Fotó: Ovics Dana

A síelés szerelmesei azért jönnek ide, mert az Ochodzita lejtőin található az „OchodzitaSki” síállomás, amely 850 méteres húzólifttel van felszerelve. Itt lehetőség van 5 sípálya használatára, amelyek hossza 4,5 km. Ebből 2 km könnyű pálya, és körülbelül 2,5 km igényesebb szakasz.