Koreai Kulturális Fesztivált rendeznek szeptemberben Budapesten

Forrás: MTI / turizmus.com

 2023. augusztus 27. 10:40

A koreai kulturális örökség sokszínűségét mutatja be a szeptember 8-án kezdődő Koreai Kulturális Fesztivál Budapesten. A Koreai Kulturális Központ felkérésére a koreai templomi konyha nagymestere, Jeong Kwan szerzetesnő is hazánkba érkezik.

A fesztivál koncertsorozatának eseményein a hagyományos koreai zene, a kugak számos különböző arcát mutatja be a "K-kugak" kezdeteitől napjainkig - olvasható a szervezők közleményében.

A Magyar Zene Házában koncertezik a hagyományos koreai pengetős citerán (geomungo) játszó Ho Jun Dzsong vezetésével a Black String. Fellép a Kjonggi tartománybeli népdalokat megszólaltató Ri Hi Mun által fémjelzett NAL projekt és bemutatkozik a tradicionális koreai hangszerek hangját a kortárs zene nyelvén megszólaltató Pak Dzsi Ha.

A Nemzeti Kugak Központ világkörüli turnéja egyik európai állomásaként lép fel az Erkel Színházban. Elődásukban a Csongmjo Dzserjak szólal meg, amely a Csongmjo konfuciánus szentélyben a királyi ősök rituális zenéje. A Csongmjo Dzserjak 2001-ben felkerült a szellemi kulturális örökség UNESCO-listájára is. A magyarországi 90 perces előadásban 54 zenész és 18 táncos vesz részt.

A koreai zenetörténettel és hangszerekkel kapcsolatos különféle workshopok és szimpóziumok is várják az érdeklődőket a Koreai Kulturális Központban és a Hagyományok Házában. A 2004-ben alapított Dzsintu Nemzeti Kugak Központ szakemberei elkalauzolják a résztvevőket a hagyományos koreai zenét és táncot magába foglaló K-kugak világába.

A fesztivál részeként rendezik meg a Koreai Kulturális Központban a Koreai Filmhetet, amelyen ezúttal két olyan filmet is láthat a közönség, amelyek középpontjában a koreai zene és tánc áll.

Dzsong Kvan szerzetesnő az egészségmegőrzésről, az élet tiszteletéről, valamint a fenntarthatóság elgondolásain nyugvó koreai templomi konyha lényegéről mesél majd a közönségnek. Az előadást élőben lehet majd online követni - áll a tájékoztatóban.

 

Bemutatkozik a koreai gasztronómia

A Koreai Kulturális Központ felkérésére a koreai templomi konyha nagymestere, Jeong Kwan szerzetesnő is hazánkba érkezik.

A rendezvényen bepillantást nyerhetünk a koreai konyha rejtelmeibe is

Fotó: 123rf.com

A templomi konyhaművészetről szóló előadás, amelyen a buddhista gasztronómia nagymestere az egészségmegőrzés, az élet tisztelete, valamint a fenntarthatóság elgondolásain nyugvó koreai templomi konyha lényegét mutatja be online élő közvetítésen keresztül.
Dátum: 2023. szeptember 25. (hétfő), 15:00-17:30