Hagyományos koreai öltözékek és lakásbelsők csodálhatók meg a Néprajzi Múzeum új időszaki kiállításán

Forrás: MTI

 2023. október 18. 10:04

Megnyílt A koreai stílus – Hagyományos öltözék és lakás Szöulból című időszaki kiállítás a budapesti Néprajzi Múzeumban, a Szöul Történeti Múzeum gyűjteményéből válogatott tárlat a dél-koreai főváros történetét és mindennapjait mutatja be száz évre visszamenőleg.

A budapesti kiállítás és a Szöulban megrendezett magyar kiállítás – valamint a néhány éve megrendezett magyar évad Koreában – csak a kezdete annak, hogy olyan szintre emeljük a kulturális kapcsolatainkat is, mint amilyen szinten a gazdasági kapcsolataink vannak – hangsúlyozta Csák János kulturális és innovációs miniszter.

Kitért arra is, hogy a Magyar Nemzeti Táncegyüttes a jövő évben háromhetes turnén mutatkozik be Koreában. Így az együttes által a koreaiak vizuális anyanyelvünk mellett énekelt és táncos anyanyelvünket is megismerhetik.

Megnyílt A koreai stílus című kiállítás a Néprajzi Múzeumban

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

 

Hong Kju Dok, a Koreai Köztársaság magyarországi nagykövete a megnyitón kiemelte: mostanában a szöuli emberek egyre jobban érdeklődnek Magyarország iránt, köszönhetően annak, hogy a közelmúltban Szöulban Magyarországról szóló kiállítás nyílt. Mint mondta, Korea és Magyarország folyamatosan tervezi a következő közös állomásokat, a kultúrában való együttműködés is azt jelzi, hogy a szoros kapcsolat a jövőben is erősödni fog.

A Szöul Történeti Múzeum október 17-től látható, budapesti kiállítása a koreai mindennapokat és ünnepeket, valamint a társadalmat átszövő érték- és szimbólumrendszert mutatja be az öltözékek és a lakásbelső finom mintázataiban, változataiban. Egy-egy ruhadarabban nemcsak Szöul hagyományai, viselőjének státusza, képzettsége, kora és neme van jelen, hanem az ott élők sorsa, mindennapjai is.

A Néprajzi Múzeumban megtekinthető kiállításon 250 tárgy és számtalan fotó kíséretében mutatják be a dél-koreai fővárost száz évre visszamenőleg.

A kiállítás 2024. február 18-ig tekinthető meg.