Korhadó fagyökérből képzőművészet

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2023. november 22. 14:00

A gyökérfaragás a hagyományos Kína művészete. Az alkotások a fák természetes és torz formáira épülnek, ehhez teszik hozzá a mesterek a kreatív energiáikat. Az elkészült művek a természet és a művészet együttes kifejeződései.

A fák kiszáradt és korhadt gyökerei Lou Hsziaoduo, Lanling megyei mesterember számára tömény inspirációt jelentenek. Lou szerint az alkotásaiban a természet 70 százalékban van jelen, és 30 százalék a hozzáadott alkotás. A mester már negyedik generációs gyökérfaragó, aki apjától tanulta a mesterséget egészen gyermekkora óta. Olyannyira jelen volt ez a tevékenység a családjában, hogy a kis Lou Hsziaodou összes játéka is a fák gyökereiből készült, amit édesapja készített neki. Manapság már negyedik évtizede foglalkozik gyökérfaragással.

Fontos, hogy az összes nyersanyag, amelyet a gyökérfaragáshoz használ, nem kiásott alapanyag, hanem az otthona körül, utak mentén korhadó és hányódó fadarabokból készül. Ezekből születnek a művészi igényű remekművek.

Korhadó fagyökerekből készülnek a remekművek

Fotó: Silkroadhungary.hu

A Lou család ősei egyébként végig Sangtungban, azon belül is Lanling megyében éltek. A család a Csing dinasztia idejétől kezdve foglalkozik a mesterséggel. Mára már ott tart ez a családi hagyomány, hogy létrejött egy művészeti akadémia is, ahol oktatják ezt a tradíciót.

Maga Lou Hsziaoduo több ezer művet alkotott a négy évtized alatt. Jellemző témái a növény- és állatvilág, a tájak, és szereti a groteszket is. Az alkotások nagyon aprólékosak és hihetetlen eredetiek is. A legsikerültebbekért nagyon komoly összegeket is képesek kifizetni a gyűjtők. Így talán nem meglepetés, hogy a mester munkáiból rengeteget eladnak nemcsak Kínában, hanem külföldön is. Lou Hsziaoduo rendszeres résztvevője nemzetközi művészeti kiállításoknak is, és mára több mint 100 arany-, ezüst és bronz díjjal jutalmazták munkájáért.

(X)