Korhű Erdély tájegység épül a szentendrei skanzenben

Forrás: Magyar Építők

 2018. január 12. 09:25

A 4 milliárd forintos projektben egy patakot is létrehoznak. Az épületek a muzeológiai szempontok szigorú betartásával készülnek majd.

A 130 épületből álló népi műemlék épületegyüttes létrehozása mellett a beruházás része egy patak létesítése szivattyús keringetéssel és malmokkal, valamint a közművek, több mint 3 kilométernyi belső út és több mint 2 kilométernyi kerítés kiépítése. Az épületek eredeti alapanyagok (pl. bontott erdélyi cserepek) és hagyományos munkaműveletek felhasználásával (pl. zsupfedés, vályogtéglafalak, boronafalak tapasztása) készülnek majd. A torockói új porta végében büfékonyhát alakítanak ki, az egyik városi portán pedig kávéházat.

Bontott erdélyi cserepeket használnak az építkezéshez

Fotó: Magyar Építők

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum célja a népi építészeti alkotások korhű bemutatása, ezért a kivitelezés során a vízszigetelés síkja fölött a muzeológiai szempontok hiánytalan érvényesítése követelmény. A múzeum a projekt megvalósítására nettó 4 milliárd forint értékben kötött szerződést az EB Hungary Invest Ingatlanfejlesztő és Építőipari Kft.-vel, valamint a Ferencvárosi Bérleményüzemeltető Kft.-vel.

Kapcsolódó cikkek

Roburral robog a Skanzen

2017. szeptember 28.