Korhű zenék és hangszerek Eszterházán

Forrás: turizmus.com

 2014. augusztus 18. 15:16

Világhírű művészek lépnek színpadra augusztus második felében is a fertődi Eszterházi Vigasságokon, köztük a Freiburgi Barokk Zenekar és Enrico Onofri hegedűművész.

Egy Haydn-művel, a B-dúr „Il distratto” szimfóniájával nyitja augusztus 23-i hangversenyét a korhű hangszereken játszó Hofkapelle Esterházy, amelyet ezen az estén a nagyhírű régizene-specialista, az angol Paul McCreesh vezényel. A szimfóniát követő Berenice-jelenetet a talán legismertebb horvát mezzoszoprán, Renata Pokupić énekli. Az estet Beethoven II. D-dúr szimfóniája zárja.

Elsősorban az idén 300 éve született német Carl Philipp Emanuel Bach előtt tiszteleg az Eszterházi Vigasságok augusztus 28-i hangversenye. D-dúr szimfóniáját és B-dúr csellóversenyét ezen az estén az egyik legismertebb kortárs csellóművész, a francia Christophe Coin és a Capella Savaria szólaltatja meg, természetesen korhű hangszereken.

Akárcsak Eszterháza fénykorában, ezúttal is az opera és a szimfónia kettőse adja az augusztus 29-i hangverseny leglényegét a Marionettszínházban, ahol Haydn művei mellett többek között Bianchi, Traetta, Sacchini és Paisiello darabjai csendülnek fel. A publikum pedig a világszerte elismert katalán szoprán, Maria Hinojosa Montenegro, a ravennai születésű hegedűművész, Enrico Onofri és a korhű hangszereken játszó Hofkapelle Esterházy előadásában hallgathatja meg a műveket.

Az idei Eszterházi Vigasságok talán egyik legjobban várt hangversenye a Freiburgi Barokk Zenekar fellépése. A világ egyik legjobb régizenei-együttesének tartott zenekart augusztus 30-án Haydn, Mozart és Mendelssohn műveit játssza Marionettszínházában.

Augusztus utolsó napján is a korhű hangzást idézik fel az Esterházy-kastély Haydn termében Haydn két zongorás triójával és három billentyűs szonátájával.