Korlátozások mellett ünneplik a húsvétot a bécsiek

Forrás: turizmus.com

 2021. április 01. 14:12

Mivel a súlyosbodó járványhelyzet miatt április 1-től ismét szigorú kijárási korlátozást vezettek be az osztrák fővárosban, visszafogott húsvéti ünnepek várnak a bécsiekre.

Egy felmérés szerint a megkérdezettek 44 százaléka feldíszíti ugyan a lakását és 32 százalék tojáskeresést is rendez a gyerekeknek, az egyházi ünnepségeket azonban leegyszerűsítve tartják meg. Bécs öt kedvelt közterületén pedig kötelezővé tették az FFP2-es maszk viselését - közölte lapunkkal Bécs Város sajtóirodája.

A Bécsi Gazdasági Kamara megbízásából készített felmérés szerint a bécsiek a koronavírus-járvány és az újabb szigorítások ellenére sem mondanak le a húsvéti hagyományaikról.

Húsvéti hangulat Bécsben

Fotó: MA 42 / Lois Lammerhuber

Átlagosan 50 eurót költenek ajándékokra, ahol gyerekek is vannak a családban, ott pedig még többet, átlagban 70 eurót. Így a bécsi kereskedelem mintegy 78 millió eurós forgalomra számíthat. A bevásárlólisták élén édesség, tojás és játék szerepel, amit virág és könyv követ.

Noha a szigorú kijárási korlátozások miatt a bécsieknek le kell mondaniuk a közös családi ünneplésről, a lakását azért a megkérdezettek 44 százaléka húsvéti díszbe öltözteti. Tojásfestésre a megkérdezettek 33 százaléka készül, 32 százalék pedig a kertben rejti el a gyerekeknek a húsvéti csokitojásokat.

A nagyhét istentiszteletei is teljesen a kijárási tilalom jegyében zajlanak: leegyszerűsítik és lerövidítik a miséket, és nem énekelhetnek a kórusok sem. Az istentiszteleteken maximum négy szólista énekelhet. A járványveszély miatt le kell mondani azokról a szertartásokról is, amelyeknél túl nagy a fertőzésveszély – ilyen például a nagycsütörtöki lábmosás.

Az istentisztelet teljes időtartama alatt pedig két méter távolságot kell tartaniuk egymás között a nem egy háztartásban élő hívőknek valamint kül- és beltéren egyaránt FFP2-es maszkot kell viselniük.

Cserébe az osztrák köztévé, az ORF a szokásosnál sokkal gazdagabb ünnepi műsort kínál és például a Triduum Sacrum – a húsvéti szent háromnap – mindhárom istentiszteletét közvetíti a St. Pölteni dómból. Bemutatják Robert Neumüller „Mein Stephansdom" című filmjét és természetesen közvetítik a húsvéti szentmisét Rómából és a pápa húsvétvasárnapi üzenetét is.

Újdonság, hogy az egyelőre 2021. április 11-ig tartó kijárási korlátozás idejére Bécs öt kedvelt közterületén – a Donaukanal mentén, a Schwedenplatzon, a MuseumsQuartier környékén, a Karlsplatzon és a Stephansplatzon – kötelezővé tették az FFP2-es maszk viselését.

Erre azért volt szükség, mert délutánonként és esténként szívesen verődtek itt össze csoportokba a fiatalok.

„Nem azért vezettük be ezt az intézkedést, hogy szekáljuk a lakosságot, hanem, hogy tovább szigorítsuk a meglévő szabályokat és így csökkentsük az új fertőzések számát. Mert a bécsi kórházak kapacitása sem végtelen. Ezért mindenkit arra kérek, hogy vegye komolyan a helyzetet – a saját és embertársaink egészségéről és életéről van szó!" – mondta Michael Ludwig, Bécs polgármestere az intézkedés kapcsán.

Az április 1-től 11-ig tartó időszak alatt a rendőrség egyébként fokozottan ellenőrzni a Bécsből kiutazókat: a Tirolban élő testvért vagy a Karintiában élő szülőket meg lehet látogatni, de Felső-Ausztriába például már nem lehet átugrani shoppingolni.