Korlátozzák az autóforgalmat az Amalfi-parton

Forrás: turizmus.com

 2022. június 21. 11:08

Páratlan napokon a páratlan rendszámú, páros napokon a páros rendszámú autók közlekedhetnek a különleges szépségű olasz partszakaszon.

A Nápolytól délre fekvő Amalfi-part sziklák véste útjaival, drámai kanyarulataival és meredeken a türkizkék tengerbe lejtő partfalaival ikonikus turisztikai célponttá vált. Kicsit túl ikonikussá is, hiszen épp látványos elhelyezkedése miatt manapság a hosszú közlekedési dugókról is híres – írja a CNN.

A régióban ezért néhány napja korlátozásokat vezettek be a Vietri sul Mare és Positano közötti, 22 mérföldes (kb. 35 km) útszakaszon. Az új rendszerben a június 15. és szeptember 30. közé eső hétvégéken, egész augusztusban, valamint a nagyhéten és az április 24-től május 2-ig tartó időszakban 10 és 18 óra között páros napokon a páros számmal végződő rendszámú, páratlan napokon a páratlan rendszámú autók közlekedhetnek a szakaszon. A 10,36 méternél hosszabb járműveket is teljesen kitiltják az útszakaszról, valamint a lakóautókat és a pótkocsis járműveket is 6.30-tól éjfélig. A 6 méternél hosszabb és 2,1 méternél szélesebb járművek csak bizonyos órákban használhatják az utat, a csúcsidőszakokban ki vannak tiltva.

A part mentén található 13 település lakosainak járművei, valamint a taxik, a tömegközlekedési eszközök és az NCC-autók mentesülnek a szabályok alól.

A festői szépségű Amalfi-part a turisták kedvelt útszakasza

Fotó: 123rf.com

Angela Infante, Vietri sul Mare alpolgármestere szerint a szabályokra már egy ideje nagy szükség volt. Mint elmondta, a világjárvány előtt gyakran 6 kilométer hosszú dugók is kialakultak a part mentén, az emberek hétvégenként nem tudtak autóval elmenni otthonról, és ezek a problémák most újra elkezdődtek. Szerinte arra is kell gondolni, hogy pl. egy mentőautó hogy tud közlekedni az útszakaszon.

Az alpolgármesternek van egy bed & breakfast szálláshelye a városban, és a vendégeinek mindig azt tanácsolja, hogy komppal vagy busszal közlekedjenek, mert ha autóval oda is érnek az úti céljukhoz, parkolóhelyet már nem biztos, hogy találnak. Sokuknak emiatt azonnal vissza is kell fordulniuk.

Antonio Ilardi, a helyi szállodaszövetség, a Federalberghi Salerno elnöke ezzel szemben a szabályok enyhítését szeretné elérni. Szerinte fontos, hogy a turisták meg tudják közelíteni a szállodájukat, a parttól távolabb élő szállodai dolgozók pedig a munkahelyüket. Az új szabályozás szerinte elriasztja a turistákat, akik páratlan számú éjszakára nem is tudnak így szobát kivenni, mivel ha pl. szerdán rendben megérkeztek, csütörtökön már nem tudnak távozni.

Az is kérdés szerinte, hogy az autókölcsönzők a mai járműhiányos időszakban rendelkezésre tudnak-e bocsátani megfelelő rendszámú járműveket.

Kompromisszumos megoldásként azt javasolja, hogy a szabály csak érkezéskor legyen érvényes, elutazáskor viszont bármelyik napon használhassák a vendégek az útszakaszt.

Kapcsolódó cikkek