Most már tényleg globális a járvány: az Antarktiszt is elérte a Covid-19

Forrás: turizmus.com

 2020. december 22. 18:52

Az Antarktiszt is elérte a koronavírus, ahol hétfőn regisztráltak először fertőzést, rögtön 36 embernél a chilei Bernardo O'Higgins kutatóbázison.

Mint azt a New York Post cikke írja, a chilei bázis 36 fertőzöttjéből 26 fő a chilei hadsereg tagja, 10 pedig karbantartó, mindannyiukat Chilébe, Punta Arenasba szállították, ahol elkülönítve, megfigyelés alatt állnak, állapotuk stabil.

Azonban nem csak az állomás munkatársai fertőződtek meg – írja a lap. A déli pólusnál szolgálatot végzett hajón is találtak három fertőzött személyt, miután útjukról visszatértek.

Kutatóbázis az Antarktiszon

Fotó: twitter.com/AntarcticReport

A nemzeti sarkvidéki programok (National Antarctic Programs) vezetőinek tanácsa azonnal felhívta a figyelmet az eset igen komoly egészségügyi következményeire az egész kontinenst tekintve.

Mint ismert, az Antarktiszon több ország is fenntart állandó kutatóállomásokat, melyek közül néhány egész évben lakott. Nyáron mintegy 4 ezer fő – többnyire tudományos munkát végző kutatók, továbbá az ő munkájukat és a bázis működtetését segítő személyzet – dolgozik a 7. kontinensen. Télen számuk körülbelül ezerre csökken.