Koronavírus: helyzetkép Olaszországból

Forrás: turizmus.com

 2020. február 27. 18:13

A koronavírus megjelenését követően egy sor szigorú biztonsági intézkedést vezettek be Olaszországban. Az alábbiakban közzétesszük Semperger Kinga Olaszországban élő turisztikai szakértő összeállítását.

Az olasz kormány minden szükséges lépést megtesz a vírus elleni védekezés érdekében, függetlenül attól, hogy a világ hogyan fog Olaszországra nézni – jelentették be. Olaszország volt az első a világon, amely megtiltotta a kínai légi járatok leszállását a repülőterein. Olaszország az elsők között vezette be a Kínából visszatérő személyek ellenőrzését – írja összefoglalójában a La Repubblica című lap online változata.

Az olasz kormány, mióta az első esetet észlelték (két kínai turista Rómában, akik azóta már felépültek), vészhelyzet protokollt állított fel, melynek része a közvetlen telefonszám, a házhoz szállított influenzateszt és a karantén.

Olaszország Japánnal együtt, a világ két „legöregebb" országa, ezért van az, hogy a betegszámok magasabbak, mint máshol, és a halálozási arány is némileg magasabb. Nem véletlen, hogy az olasz kormány nagyon sok erőforrást összpontosít a vírus megállítására.

Az olasz tudományos élet egy része úgy véli, ez csak egy agresszívabb influenzavírus, a másik része azonban magas kockázatú megbetegedésnek véli

Fotó: 123rf.com

Jelen pillanatban Lombardia tartományban tizenegy, Veneto tartományban pedig egy kisebb település van karantén alatt. A nagyobb városokban, például Milánóban az üzletek, az éttermek és a bárok nyitva vannak.

Az iskolák március 1-ig vannak egyelőre zárva. A gyerekek eleve vakáción lettek volna a karneváli időszak miatt február 26-ig. Március 13-tól az iskolák számára újra engedélyezik az utazást s a vakációkat.

Az olasz „tudományos társadalom" kétfelé szakadt, egy része úgy véli, ez csak egy agresszívabb influenzavírus, a másik része azonban magas kockázatú megbetegedésnek tartja.

Olaszországban az influenza az egyik legnagyobb költség a nemzeti egészségügyi ellátásban, átlagosan az olasz lakosság 9%-a kapja el a vírust minden évben.

Amennyiben valakin észlelik a betegséget, azaz úgy tűnik, hogy potenciálisan fertőzött (mielőtt a szűrés eredményei elkészülnének), annak kötelezően otthon kell maradnia, napi orvosi ellenőrzés mellett. Azok, akik nem tartják be ezt a rendelkezést, bűncselekményt követnek el, és akár le is tartóztathatják őket.

Mindenki, aki eddig elhalálozott a koronavírus miatt Olaszországban, 60 év feletti volt és más egészségügyi problémákkal is rendelkezett.