Szlovákiában csütörtöktől tilos minden rendezvény, bezárnak a fürdők

Forrás: MTI

 2020. október 12. 10:48

Komoly korlátozások és szigorítások lépnek életbe Szlovákiában a héten – döntött az országos válságstáb. Az intézkedések célja megfékezni a koronavírus-járvány további terjedését.

Visszavonásig bezárják Szlovákiában hétfőtől a középiskolákat és áttérnek a távoktatásra. Az általános iskolák összes osztályainak tanulói számára kötelezővé teszik az arcmaszkok viselését oktatás közben.

Az országos válságstáb további döntése szerint csütörtöktől a városokban és a falvakban kötelező lesz a kültéri maszkviselés, tilos lesz minden tömegrendezvény, hat főnél több ember pedig nem gyűlhet össze. Az éttermek nyitva maradnak, de ételt csak a teraszokon lehet fogyasztani, illetve elvitelre megrendelni. A fitnesz- és wellnessközpontok, fürdők, szaunák mind bezárnak. Korlátozzák az üzletek és a bevásárlóközpontok látogatóinak számát és megint bevezetik a nyugdíjasok vásárlási óráit (9 és 11 között).

Ezek az intézkedések addig lesznek érvényben, amíg a napi pozitív esetszámok hétnapos átlaga nem csökken 500-ra – szögezte le Igor Matovic szlovák kormányfő. Vasárnap ez az átlag 1037 volt.

Szlovákiában szombaton 1054 új koronavírus-fertőzést mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok, a tesztek száma kilencezer volt. A halottak száma továbbra is 61 – közölte vasárnap az egészségügyi információk nemzeti központja weboldalán.  A kórházakban koronavírus-fertőzés miatt 388 személyt kezelnek.

"A szlovákia járványhelyzet nagyon komoly. Pillanatnyilag a családok jelentik a legkockázatosabb helyet, ahol az emberek megfertőződhetnek" – mondta újságíróknak Milan Krajniak, munkaügyi, népjóléti és családi ügyekért felelős miniszter a válságstáb vasárnapi ülése után. A miniszter arra célzott, hogy főleg Észak-Szlovákiában a járványhelyzet ellenére számos családi ünnepséget, lakodalmat tartottak az elmúlt hetekben, ami a fertőzöttek számának ugrásszerű növekedéséhez vezetett.