Korszakhatárhoz érkezett a Millenáris

Forrás: turizmus.com

 2017. március 09. 16:12

Az ütemezés szerint halad a Nemzeti Táncszínház új otthonának építése a Millenárison – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyen az intézmény újonnan kinevezett igazgatója, Glázer Tamás és a Nemzeti Táncszínház igazgatója, Ertl Péter beszélt a fejlesztésről.

A tervezés folyamán elsődleges szempont egy olyan épület kialakítása volt, amely a Millenáris Park életének szerves részévé válik a közel 7000 négyzetméter alapterületen.

Glázer Tamás szerint a Millenáris a Nemzeti Táncszínház új otthonának megteremtésével korszakhatárhoz érkezett. A jelenlegi zöld területek jelentős kiterjesztésével és folyamatos fejlesztésekkel nagymértékben hozzájárul Bel-Buda és a főváros vonzerejének további növeléséhez, valamint a környéken lakók magas életminőségének biztosításához. Az épületek és a park új tartalommal, új funkciókkal való megtöltését az Álmok álmodói kiállítás szellemisége ihlette, a megvalósításra pedig a mai kor elvárásainak megfelelően kerül sor – mondta az igazgató, s hozzátette, hogy a Millenáris vezetősége a Miniszterelnökség és piaci szakértők bevonásával megkezdte az egyeztetéseket.

A Millenáris Teátrum bontás alatt álló épülete a Millenáris parkban

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

A Nemzeti Táncszínház új játszóhelyéről március végéig készülnek el a végleges kivitelezési tervek, a Millenáris Teátrum átépítéséhez szükséges pénzügyi forrást a Miniszterelnökség biztosítja, a beruházás összértéke 3.3 milliárd forint. Jelenleg az épület külső gépi és belső kézi bontása zajlik, a Nemzeti Táncszínház és közönsége 2018 tavaszán veheti birtokba a multifunkcionális, és nemzetközi mércével mérve is korszerű épületet a megújuló Millenárison.

Glázer Tamás megjegyezte azt is, hogy a fejlesztések nem állnak meg a jelenlegi Millenáris területén. A Millenáris Széllkapu Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójával, Halmai Zoltánnal kiváló a munkakapcsolatuk, rendszeresen egyeztetnek a szomszédban zajló fejlesztés és területrehabilitáció vonatkozásában is. A két területen folyó fejlesztések összehangolása, az egységes parkarculati koncepció megvalósítása kiemelt cél.

Glázer Tamás és Ertl Péter a március 9-i sajtótájékoztatón

Fotó: Dusa Gábor

Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház ügyvezető igazgatója kifejtette, hogy a Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként, befogadó színházként működve, közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. Az elmúlt évek átmeneti időszaka után, a magyar táncszakma és a színház nézői már nagyon várják a táncszínház új, önálló játszóhelyét, amelynek elsődleges, legfontosabb célja a táncművészek és a közönség igényeinek legmagasabb szintű kiszolgálása lesz. Játszóhelyével egy időben az intézmény is megújul, megvalósul egy igazán modern, európai minőségű, a tradicionális és kortárs táncművészetünket őrző és reprezentáló 21. századi tánccentrum.