Korszerűbb és látványosabb lesz az egri bazilika

Forrás: turizmus.com

 2019. augusztus 27. 14:39

A szeptemberben induló munkálatok két ütemben valósulnak meg, és három évig fognak tartani.

Szeptember elején elkezdődik a bazilika felújítása – jelentette be Ficzek László, az Érseki Vagyonkezelő Központ igazgatója az Egri Érseki Palota Turisztikai és Látogatóközpontban rendezett eseményen.

Belül cserélik a burkolatokat, restaurálják a freskókat, korszerűsítik az elektromos hálózatot, és néhány ablak is új külsőt kap. A kupolába ventilátorokat építenek be, hogy nyáron tudják keringetni a levegőt az épületben. Megszépül az oltár és a keresztelőkút is – írja a heol.hu.

Régóta várt és tervezett beruházás indul szeptemberben

Fotó: eger-bazilika.plebania.hu

Kívül építenek egy új körmeneti utat, átrendezik a parkolókat, de továbbra is két kocsibejárón lehet majd megközelíteni az objektumot. Rendezik a zöldfelületeket, megújulnak a lépcsők, és a bazilika előtti tér is.

A Szűz Mária-kápolna feletti toronyban könyv- és kegytárgybolt lesz, a sekrestye alatti pincében vizesblokkot építenek, a padláson próbatermet alakítanak ki a kórusok számára. A sekrestye feletti tér raktár és egyben kiállítótér lesz, miseruhák és kegytárgyak számára. A munkálatok kiterjednek az altemplomra is.

A felújítást úgy tervezik, hogy annak ideje alatt végig lehessen misézni.