Kortárs cirkuszi előadásokba vonják be a nézőket Veszprém közterein

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 05. 18:01

Rendhagyó, izgalmas és formabontó kortárs cirkuszi előadások bukkannak fel Veszprém különböző közterein szeptember 17-23 között. A Together! cirkuszművészeti sorozat egyediségét adja, hogy az előadások az adott térre komponálva, a közönség bevonásával jönnek létre.

Merész, formabontó sajtótájékoztató keretében, Budapest óriáskereke mellett tájékoztatott az Inspirál Cirkuszközpont a Together! cirkuszművészeti sorozatról, amely a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program részeként valósul meg. Már a fogadtatás is megnyerő volt, hisz az Erzsébet téren az óriáskerék előtt egy férfi és egy nő gólyalábakon sétálgatott, a megrökönyödve bámuló gyerekekkel pedig kedvesen incselkedtek.

Gólyalábasok rögtönöztek utcai show-t a sajtótájékoztatón

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

„Annak idején azzal a küldetéssel hívtuk életre az Inspirál Cirkuszközpontot, hogy erős művészeti profil kialakításával igyekezzünk egy nyitott alkotótérrel, inspiráló előadások létrehozásával népszerűsíteni a kortárs cirkuszművészetet" – mondta a sajtótájékoztatón Gallyas Veronika, a cirkuszközpont vezetője, azt is megjegyezve, hogy számukra tér- és helyszínspecifikus kihívás egy-egy előadás, úgy véli, a több pontból érkező erők valami nagyot alkothatnak.

Júniusban a görögországi Elefsinában – amely idén szintén Európa Kulturális Fővárosa – mutatták be programjukat, szeptember 17–23. között pedig Veszprémben kerül sor négy köztéri előadásra, így a műsor amolyan hidat képez a görög és a magyar kulturális főváros között.

A veszprémi előadássorozat nemzetközi csapatában – a hazai művészek mellett – részt vesznek majd a Kijevi Cirkuszakadémia cirkuszművészei, valamint görög artisták a Monokyklo stúdió szervezésében. A művészeti munkát pedig a francia Albin Warette, a toulousi cirkuszegyetem drámatanára, színész és színházi rendező vezeti.

Artisták az Erzsébet téri óriáskeréken

Fotó: Adolfné Marder Éva

A Veszprém-Balaton 2023 keretében már három éve zajló Cirkollektív elnevezésű programsorozat kifejezetten a cirkusz általi közösségi bevonásra koncentrál. Számos rendezvényen tanulhattak zsonglőrködést, akrobatikát Veszprém lakói, a helyi művészeti közösségekkel szoros munka zajlott, hogy a cirkuszművészet és a cirkuszpedagógia eszközeit a leginkább integrálhassák munkájukba. Ők most a Together! performanszaiban és programjaiban is helyet kapnak – tudtuk meg a főszervezőtől.A veszprémi cirkuszünnep keretében lesz majd rendhagyó cirkuszi városnézés artistákkal, valamint faltánc a várfalon és a Függőkertben. Az eseménysorozat izgalmas produkciójának ígérkezik a Circus Live Museum,  23-án pedig érkezik a „nagy finálé" a közönség részvételével Veszprém belvárosában. Az előadások ingyenesek.

„Az előadások köztéren kerülnek megrendezésre, nyilvános próbák majd esti fellépések formájában, amit a járókelőket bevonó aktivitások kísérnek. Így az odalátogatók tanúi és résztvevői lehetnek a művészi alkotásnak. A cirkuszi mozgás – a légi- és talajakrobatika, egyensúlyozás, zsonglőrködés – nyelvén szólunk, a különböző látványos függesztések, szerkezetek, szerelések és azokon bemutatott produkciók által mutatjuk meg magunkat" – magyarázta Gallyas Veronika.

A részletes program itt érhető el.

Az eseményen jelen volt Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter is, aki az MTI tudósítása szerint kiemelte: a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat immár a nyolcadik hónapján is túl van, és elmondható, hogy Európa Kulturális Fővárosai közül eddig a legsikeresebb. Az eddigi tapasztalatok alapján az EKF programsorozatok általában harmadával növelik a rendező városba látogatók számát, Veszprém és térsége azonban idén 92 százalékkal több belföldi és 56 százalékkal több külföldi vendéget fogadott eddig – fejtette ki.

Akik pedig produkciójukkal az óriáskeréken lógva élménnyé alakították a keddi sajtótájékoztatót: Adolf Diána, André Rolland, Fehér Ádám, Györe Ágnes, Mau Aguilar, Ott-Balogh Kata, Pilát Márk és Takács Lacek.