Kortárs galériák hétvégéje

Forrás: turizmus.com

 2017. szeptember 06. 13:17

A leghíresebb hazai kortárs galériák mutatkoznak be a szeptember 9–10. között, a Gallery Weekend Budapest (GWB) rendezvényen, amelyen galériatúrák keretében fedezhetjük fel a főváros kortárs arcát.

„A kortárs képzőművészeti szcéna elég szűk kör ügye ma még, de bízunk benne, hogy Berlinhez hasonlóan Budapesten is felpezsdül az érdeklődés ez iránt” – mondta Rieder Gábor, a Gallery Weekend Budapest  (GWB) kurátora az esemény sajtótájékoztatóján.

A kezdeményezés Berlinben indult, s rohamosan terjedt el a világ nagyvárosaiban. Berlinben hamar rájöttek, hogy az ott élő és alkotó több ezer művész nem csupán a helyiekre, illetve és az ő társadalmi és művészeti rálátásukra van hatással, de ma már vonzó turisztikai tényező is, mind az érdeklődők, mind a műgyűjtők körében.

A túrák során megtekinthető művek a kortárs művészek különböző generációjának alkotásai

 

Amint az egy kérdés kapcsán elhangzott, a Budapestre érkező turisták elsősorban a nagy múltú múzeumok klasszikus gyűjteményeire kíváncsiak, illetve azokról tudnak, oda irányítják őket, a kortárs művészet, amely a mai magyar társadalom tükörképe is lehetne, ritkán kerül a látókörükbe.

Ezen a helyzeten javíthat a szeptember 9–10-i GWB, amely a Kortárs Galériák Egyesülete valamint a Kreatív Platform Kortárs Művészeti Alapítvány szervezésében valósul meg, és amely természetesen elsősorban a hazai kiállításlátogatók érdeklődésére számít. A tárlatvezetések ingyenesek, belépődíjak nincsenek.

Kétórás, galériák között cirkáló túrák indulnak három helyszínről párhuzamosan, a Várfok, a Deák Erika, valamint a Faur Zsófi Galériából. Minden túra két óráig tart és 4-5 helyszínt érint.

A túrák során megtekinthető művek a kortárs művészek különböző generációjának alkotásai. A sokat tapasztalt öregek mellett megjelenik az új nemzedék is, többek között Barabás Zsófiának a szerves mikrovilág pillanataiba belefeledkező új festményei révén.

 

Kapcsolódó cikkek