Kortárs írók, borok és más csemegék a Vörösmarty téri Adventi Vásáron

Forrás: turizmus.com

 2018. november 16. 12:57

Gasztro- és Budapest-mesék, kóstolók, irodalmi estek, hagyományok a Vörösmarty téri Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásárban.

A Hütte Bisztró és a vásár a város igazi közösségi tere, ahol a hagyományőrzés és a szellemi értékek kéz a kézben járnak. Minden héten naponta más-más tematikus program színesíti a Vörösmarty téri téli fesztivál kínálatát. Tartson velünk izgalmas, tartalmas, ingyenes programjainkon esténként a Hüttében!

A heti és jövő heti kulturális és gasztroétlap

November 16., péntek 18:00 órától

Péntekenként: Az író karácsonya – Adventi készülődés kortárs magyar írókkal

A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ és a Litera ünnepi beszélgetéssorozatot indít. A Vörösmarty téri Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár amellett, hogy megannyi különleges, kézműves ajándékötlettel és finom ételekkel várja a nagyközönséget, péntekenként Az író karácsonya című irodalmi beszélgetéssorozatával is készül az ünnepre. A beszélgetések alkalmával hétről hétre ismert írókkal járják körbe a karácsonyi ünnepkört. Megismerhetjük, hogyan is készül az ünnepre például Ugron Zsolna vagy Závada Pál, bepillanthatunk konyhájukba egy-egy különleges, saját, ünnepi receptjükön keresztül.

November 16-án Libaételek és újborok - Péterfy Gergellyel

Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ilyenkor nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven legyen mit fogyasztani. Novemberben már le lehet vágni a tömött libát, ezért a Márton-napi ételek jellemzően libafogások, így például libaleves, libasült párolt káposztával, zsemle- vagy burgonyagombóccal, mert a rigmus szerint: „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”. A Márton-napi lúdvacsora után „Márton poharával”, vagyis a novemberre éppen kiforrott újborral szokás koccintani. Meghívott íróvendég: Péterfy Gergely Moderátor: Jánossy Lajos

Hütte a Vörösmarty téren

Fotó: BFTK

November 23., péntek 18:00 órától Vadételek és Észak-magyar vörösborok - Nyáry Krisztiánnal

A Kárpát-medence sűrű erdeiben vad mindig akadt bőséggel, így már az ősmagyar konyha repertoárjában is szerepeltek különféle vadételek. Kedvelt erdei vadak voltak például a szarvas, a vaddisznó, az őz, a nyúl. Ezen ételek mellé a közepesen testes és a testes vörösborok kifejezetten jól társíthatók a hazánkban autochtonnak számító kékfrankostól az egri bikavéren át a mélyebb cabernet fajtákig. Meghívott íróvendég: Nyáry Krisztián Moderátor: Nagy Gabriella

2018. november 20., kedd 16:00-18:00 óra Paletta…avagy mesék Danitól

Keddenként Hütténkben gasztromesék Danival, azaz Bezerics Dani mesél borról, gasztronómiáról, hagyományokról és kultúráról, meg persze magáról az általa elképzelt életről. Látásmódja sajátosan elfogult, erősen szubjektív, mondhatjuk: balatoni szemüvegén szűri át a világot, határozza meg magát és a véleményét, ráadásul szerinte így minden a legnagyobb rendben van. Édesapja borász, már csak ezért sem meglepő, hogy az alkalmakhoz a pincéből is válogat.

Bezerics Dani a hüttében

Fotó: BFTK

November 20-án a téma: A halak királya: avagy a fogas érdekesen. Dani mutat egy szuper technikát a fogas (más halakra is alkalmazható) sütésére, amiből helyben ételt is készít. Menü: fogas, körte, mangalica lardo, fehér sólet.

Borok a halakhoz: 3 stílus, amivel nem tudunk hibázni. Reduktív: Olaszrizling (BalatonBor) / battonage: Furmint / házasítás: BirtokBor (Furmint, Pátria, Hárslevelű).

2018. november 21., szerda 18:00-19:00 óra Budapest titkai címmel Kiss Róbert Richárd Prima Primissima-díjas újságíró mesél hazai utazási érdekességekről.

November 21-ei előadásának címe: Budapesttől Hongkongig – a legfurcsább karácsonyi szokások.

2018. november 22., csütörtök 17:00 órától Csütörtökönként a Hagyományok Háza ünnepváró programjai a Hüttében.

A magyar népi és nemzeti tradíciókat, a hagyomány ápolását és bemutatását a vásárt rendező BFTK is kiemelt feladatának tekinti. A Vörösmarty téri téli fesztivál programjai, üzenete: hagyomány, ünnep, kereszténység és a családi értékek ápolása is ezt a várakozást szeretné valódi ünneppé tenni. Csütörtökönként a Gerbeaud előtti Hüttében a Hagyományok Háza ünnepváró programjaival régi idők karácsonyait és az adventi időszak szokásait idézzük meg. A kinti nagy nyüzsgéssel ellentétben a kávézó családias környezetében lehetőség van egy kicsit megpihenni, elcsendesedni, egy-egy tanulságos mesét, szép karácsonyi éneket a lelkünkben magunkkal vinni.

November 22-én Lakatos Mónika és Rostás Mihály Mazsi: Romanimo

Aki először hallja énekelni, elcsodálkozik, hogyan tud Lakatos Mónika törékeny termetéből ilyen elsöprő erejű hang megszületni. Ez alkalomból oláh cigány hallgatókat és tradicionális táncdalokat hallhatunk az énekesnőtől, akit férje és egyben állandó zenész társa, Rostás Mihály Mazsi kísér. A tradicionális cigány zenében a hallgatók fejezik ki leginkább a cigányság lelkét, velük fejezik ki örömüket és bánatukat, ezekkel sírnak nevetnek, gyereket altatnak, szólnak szerelemről, bánatról, örömről, csalódásról vagy bármiről, ami megtörténhet az ember életében.

2018. november 17. szombat 11.00 – 18.00 óra között Szamos marcipán bemutató szórakoztatja az édességkedvelőket.

A további hetek programjairól tájékozódhat: https://www.budapestinfo.hu/hu/hutte-programok-mesek-kostolok-irodalmi-estek

(X)