Körtúrával csábítanak a vadregényes Bélkő-hegyre

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2018. október 04. 17:08

Az idei GeoTop Nap alkalmából a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársai október 6-án különleges természeti környezetbe, a Bélapátfalvát övező Bélkő-hegyre invitálják az érdeklődőket.

Szakemberek irányításával a hegyen egykor működött mészkőbánya területén feltárt geológiai értékeket ismerhetik meg a látogatók. Akik ezen a túrán részt vesznek, a fokozottan védett természeti környezet egyéb szépségeit is felfedezhetik.

A program egyik szervezője Baráz Csaba, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának osztályvezetője lapunknak elmondta, hogy a Bélkő-hegy a Bükk-fennsíkot körülölelő sziklasoroknak, az úgynevezett kövek vonulatának a meghatározó, indító része. A magasba törő fehér mészkőszikláit már messziről látni, tövében pedig ritka, védett növények bújnak meg.

A körtúrán a Bélkő-hegy különleges világát ismerhetik meg a turisták

Fotó: Mentusz Károly

Az egyedi látványt nyújtó hegy több mint ötszáz méter felett látható „sapkáját” 2008-ban védetté nyilvánították. Ez a rész kiemelkedő földtani, földrajzi és biológiai jelentősége okán a Bükk geológiai, természeti gyújtópontja.

A Bélkő-hegy a nevét az egykor itt élt Bél-nemzetségtől kapta. Ennek az egyik, épen maradt ormáról pazar látvány tárul a túrázók elé. Tiszta időben ugyanis nemcsak Bélapátfalva és környéke nevezetességeiben, hanem a távolabbi Tisza-tóban, valamint a szlovákiai Tátra magasabb részeiben is gyönyörködhetnek.

A szervezők a túra iránt érdeklődőket október 6-án, szombaton délelőtt 10 órakor várják a bélapátfalvai ciszterci apátság parkolójában. Onnan indulnak majd a közösen az eseményre.