Kötelező lesz a Covid-igazolás Franciaországban augusztus 9-től

Forrás: MTI

 2021. július 29. 10:11

Franciaországban a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatti korlátozó intézkedéseket előíró törvény augusztus 9-én lép életbe, a tengerentúli megyékben viszont ismét kihirdették az egészségügyi rendkívüli állapotot.

Jóllehet a koronavírus elleni oltás első adagját a teljes lakosság hatvan, a felnőttek hetvenkét százaléka már megkapta, és a franciák fele mindkét adagot felvette, a kormány megítélése szerint a járványhelyzet napról napra súlyosbodik a fertőzőbb delta variáns terjedése miatt. A delta variáns az új esetek immár kilencven százalékát okozza.

"Naponta átlagosan 19 ezer új esetet tárunk fel és ez 97 százalékkal több, mint egy héttel ezelőtt" – hangsúlyozta Gabriel Attal kormányszóvivő a szerdai kormányülés után. A delta variáns már az egész ország területét érinti.

A kormányszóvivő azt is bejelentette, hogy három tengerentúli francia megyében, Guadeloupe, Saint-Martin és Saint-Barthélemy szigeteken szerda éjfélkor kihirdetik az egészségügyi rendkívüli állapotot, hogy "minden szükséges intézkedést meg lehessen hozni a helyi egészségügyi intézmények védelmében, amelyek gyorsan leterhelődhetnek" a koronavírusos fertőzöttek miatt.

Saint-Martin szigeten szerda éjfélkor kihirdették az egészségügyi rendkívüli állapotot

Fotó: 123rf.com

A szigeteken az átoltottság alig 15 százalékos, és a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma több mint 1700. A riasztási szintet a kormány eredetileg ötvenben jelölte meg, az előző járványhullámok idején pedig 250 volt a küszöb a lezáráshoz.

A rendkívüli állapot keretében a kormány ismét korlátozhatja az emberek szabad mozgását, és helyi lezárást is elrendelhet. A vészhelyzet már érvényben van az Antillákon a Guadeloupe-pal szomszédos Martinique szigetén, és Réunion szigetén az Indiai-óceánban.

 

Ezek a korlátozások jönnek augusztus 9-én

Franciaország európai területén viszont csak augusztus 9-én lépnek életbe az újabb korlátozások.

A kormányszóvivő azt mondta, eleinte lesz egy alkalmazkodási időszak, amikor a hatóságok toleránsak lesznek, nem fognak büntetni, hanem segíteni fogják az intézményeknek az átállást.

A törvény értelmében a koronavírussal szembeni védettséget igazoló dokumentumot (oltási igazolás vagy a 48 óránál nem régebbi negatív teszt) kötelező lesz bemutatni a legalább ötven főt fogadó nyilvános helyeken, így a vendéglátóhelyeken, beleértve a teraszokat is, a vonatokon és a távolsági buszokon, a kórházakban, a vásárokban.
A PCR és az antigén teszt is ingyenes a francia állampolgárok számára, s a pozitív tesztet produkálóknak visszatérítik a közlekedési járművekre előre megváltott jegyeket.

A kulturális intézményekben (mozik, színházak, múzeumok) és a sportolásra alkalmas helyeken kormányrendelettel már július 21-én érvénybe lépett az intézkedés, a bevásárlóközpontokra viszont később sem fog vonatkozni.

Az oltási igazolványok vagy a negatív tesztek felmutatása a 12 és 17 év közöttiek számára csak szeptember 30-tól lesz kötelező, miután számukra később kezdődött az oltási kampány. A törvény rendelkezik az egészségügyi és a szociális dolgozók, valamint a tűzoltók oltási kötelezettségéről szeptember 15-től, és a fertőzöttek számára a hatósági karantén előírásairól is.

Az oktatási tárca időközben bejelentette, hogy a szeptemberi iskolakezdéstől kezdve a be nem oltott 12-17 éveseknek otthon kell maradniuk abban az esetben, ha kontaktszemélyek, s digitális formában folytathatják az oktatást. A beoltott tinédzserek viszont akkor is bejárhatnak az iskolába, ha fertőzött közelébe kerültek. Az osztályokat viszont egyetlen fertőzött esetén be fogják zárni.

Annak érdekében, hogy minél több tanuló vegye fel az oltást, az iskolakezdéskor 6-7 ezer oltóközpont nyílik az oktatási intézményekben vagy azok közelében.

A 6 és 11 év közöttiek számára nem változnak a szabályok az előző tanévhez képest: egyetlen fertőzött esetén az osztályt egy hétre bezárják.
A maszkviselés a jövő tanévben is kötelező az intézményekben a tanulók és a tanárok számára is.Kedden országosan csaknem 27 ezer új esett jelentettek, amire április vége óta nem volt példa. A kórházakban a több mint két hónapig tartó csökkenés után lassan emelkedni kezdtek a mutatók. Jelenleg 7137 fertőzöttet ápolnak kórházban, közülük 557-et az elmúlt 24 órában vettek fel, és 24 óra alatt 121 súlyos beteggel 978-ra emelkedett az intenzív osztályon ápoltak száma.