Közel 2000 program az idei Múzeumok Éjszakáján

Forrás: turizmus.com

 2018. június 12. 15:53

Mintegy 400 intézmény csaknem 2000 programmal regisztrált eddig az idén június 23-án megrendezendő Múzeumok Éjszakájára. A programsorozat kiemelt támogatója a Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal.

A rendezvény 2018-as „fővárosa” Pécs, ahol gőzerővel készülnek már az eseményre – jelentette be Fekete Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára az esemény beharangozó sajtótájékoztatóján a budapesti Goldberger Textilipari Gyűjteményben.

Az idei a 16. alkalom, hogy Szent Iván éjéhez legközelebb eső szombaton, azaz az év legrövidebb éjszakáján szélesre tárják kapuikat a múzeumok. A Múzeumok Éjszakája az a program, amelyen a legtöbb kulturális intézmény vesz részt egyszerre: mintegy 400 közgyűjtemény csaknem 2000 programot kínál országszerte. Látogatószámot tekintve is ez az ország legnépszerűbb kulturális programja: mintegy 400 ezer belépést regisztráltak tavaly összesítve a résztvevő intézmények. Az előzetes becslés szerint ez a szám idén is legalább ilyen magas lesz.

A programokról részletes információ a www.muzej.hu weboldalon található, valamint mobil alkalmazás is rendelkezésre áll, amely „EVENT@HAND MUZEJ” címen tölthető le ingyenesen.

A Családok évéhez kapcsolódva a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat kiemelt témája idén „Ami összeköt: Család és Kultúra”, lehetőséget adva arra, hogy az intézmények reflektorfénybe állítsák a birtokukban lévő alkotások jeles családokhoz, dinasztiákhoz köthető darabjait, vagy azokat a famíliákat, melyek szerepet játszottak gyűjteményük életre hívásában, megőrzésében, gyarapításában.

Az idei esemény fővárosában, Pécsett az intézmények hagyományosan a családoknak szánt programjai között ez alkalomból olyan kulturális elemekkel várják a látogatókat, melyek a város arculatát és kultúráját máig erősen meghatározó, legendás famíliái köré épülnek. Így kiemelt szerephez jutnak többek között a Zsolnayak, a Vasarelyk, az orgonaépítő Angsterek, valamint a pezsgőgyárat alapító Littke család.

A fővárosban egységes karszalaggal látogathatók a Múzeumok Éjszakája rendezvényei és kiállításai. A felnőtt karszalag a tavalyi évhez hasonlóan 1700 Ft, a gyermek karszalag (6-18 éves korig) 800 Ft, mely nemcsak a csatlakozott intézményekbe való belépésre és a programokon való részvételre jogosít, de ingyenesen használhatók vele a BKK múzeumi buszjáratai és az elektromos kisautó körjáratok is.

A Múzeumok Éjszakája fő szervezője az Emberi Erőforrások Minisztériuma, médiapartnere az MTVA, kiemelt partnere a Magyar Turisztikai Ügynökség. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) számára fontos hozzáadott érték, hogy az esemény a csatlakozó intézmények kincseinek megismerése mellett utazásra is ösztönöz. A rendezvénysorozat emellett tökéletesen illeszkedik az MTÜ immár negyedik belföldi forgalomélénkítő kampányához, hiszen az kifejezetten az ország kulturális kincseinek és rejtett értékeinek bemutatására koncentrál.

Az idei rendezvény beharangozója a Goldberger Textilipari Gyűjteményben. A képen a Múzeumok Éjszakája "arca", Oláh Gergő

Fotó: turizmus.com

A Múzeumok Éjszakája programnak minden évben vannak kiemelt támogatói. Az idei esztendőben a támogatók sora a Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal budapesti képviseletével bővült.

A Hivatal azért állt a Múzeumok Éjszakája program mellé, mert ez a kulturális esemény számukra fontos a turizmus fejlesztése szempontjából, hiszen sok százezer emberhez jut el a kultúra jelentőségének üzenete az esemény kapcsán. Tunézia ugyanis egy valódi kulturális olvasztótégely, örökségi helyszínek sora, a régmúlt és a jelen egzotikus, sokszínű találkozása, amelyet látni kell.

A Hivatal egy kétfős, 8 napos tunéziai üdülést ajánlott fel Sousse városában a „Múzeumi élmények élőben. „Irány Tunézia!”elnevezésű Facebook játék nyertesének, ami egyébként ma indul a Múzeumok Éjszakája Facebook oldalán.