Közel 650 milliárdos fejlesztések Hajdú-Biharban

Forrás: MTI

 2017. november 03. 12:56

Hajdú-Bihar megyében több mint 1600 fejlesztési projekt valósulhat meg csaknem 650 milliárd forint európai uniós forrásból 2014 és 2020 között. A fejlesztések közt turisztikai beruházások is lesznek, köztük a hét települést érintő szürkemarha-hajtóút kiépítése.

Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke elmondta, hogy a legnagyobb forrást, csaknem 300 milliárd forintot az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) keretében költhetik el, míg a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) forrásaiból már több mint 100 milliárdot használhatnak fel a pályázók.

Előbbi kapcsán a 100-as vasútvonal Püspökladány és Ebes, illetve Ebes és Debrecen közötti szakaszának felújítását, illetve a debreceni főpályaudvar fejlesztését, utóbbiból a kis- és középvállalkozások versenyképességének javítását, az ipari parkok kialakításának támogatását, illetve a kutatási-innovációs projekteket emelte ki.

Az egykori hajtóút a hortobágyi Kilenclyukú hídon is átvezetett

Fotó: visitDebrecen

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) projektjei esetében eddig több mint 53 milliárd forint értékű támogatási szerződést kötöttek meg, amelyben érintett a megye csaknem valamennyi települése – tette hozzá Pajna Zoltán, kiemelve közülük az ivóvízminőség-javítási, a szennyvízkezelési, a hulladékgazdálkodási, projekteket, illetve az egykori hortobágyi bombázólőtér tájrehabilitációs programját.

A Terület és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) csaknem 100 milliárdos forrásából több településen megújul az egészségügyi alapinfrastruktúra, megépül 40 kilométer hosszúságú kerékpárút. Az új idegenforgalmi beruházások, köztük a hét települést érintő szürkemarha-hajtóút elkészültével pedig 70 ezer új látogatóval számolnak Hajdú-Bihar turisztikai szakemberei - ismertette a közgyűlés elnöke.

Pajna Zoltán végezetül kiemelte: az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) 38,7 milliárdos forrásán 249 nyertes pályázó osztozik. A debreceni tankerület 1,5 milliárd, a berettyóújfalui 2,8 milliárd, a hajdúböszörményi 1,5 milliárd forint pályázati pénz nyert fejlesztési tervei megvalósítására.