Közép-Szlovákia turisztikai lehetőségeit mutatták be Budapesten

Szerző: Bódi Ágnes

Forrás: turizmus.com

 2020. november 03. 20:55

Ildikó Siposová, a budapesti Szlovák Intézet igazgatója maszkban köszöntötte a szintén maszkban megjelent turisztikai sajtó képviselőit november 3-án, a Szlovák Intézetben megrendezett tájékoztatón, amelyen Közép-Szlovákia turisztikai lehetőségeit mutatták be.

A meghívóban beharangozott szlovák vendégek a koronavírus-járvány miatt ugyan nem tudtak részt venni az eseményen, de helyettük is képet adtak az ottani turisztikai lehetőségekről az ország szakavatott hazai ismerői.

Soňa Jelínková, a budapesti Szlovák Turisztikai Képviselet vezetője bevezetőjében emlékeztetett, Szlovákiában a hét végén országos méretű koronavírus-szűrést tartottak, amit a következő szombaton és vasárnap megismételnek. Továbbra is nyitva maradnak Szlovákia határai, de hétfőtől csak friss negatív koronavírusteszttel lehet belépni az országba.

Ugyan most nem járhatjuk be szabadon Szlovákia hegyeit-völgyeit, de addig is felkészülhetünk, hová menjünk és mit nézzünk majd meg, ha mehetünk. Ehhez adott tippeket Soňa Jelínková, amikor sorolta Közép-Szlovákia nevezetességeit, turisztikai kincseit, fatemplomait, barlangjait. Bemutatta a térség kulturális és gazdasági központját, Besztercebányát, és a környék érdekességeire is felhívta a figyelmet. Többek között arra, hogy a város lakosainak élete elválaszthatatlanul összefonódik a híres Radványi vásárokkal, melyek a múltban a szűkebb és tágabb régió kézműves termékeinek nagyszabású szemléi voltak. Manapság a Radványi vásár a környékbeli lakosok kedvelt találkozási helye.

Az idei téli szezonban is Donovalyban tervezik megrendezni a Honda Kupát

Fotó: 123rf.com

Pusztay Sándor, a Kornétás Kiadó tulajdonos-ügyvezető igazgatója – aki számos könyvet írt Szlovákiáról – Közép-Szlovákia sportolási lehetőségeit sorolta. Külön szólt arról, hogy félúton a Rózsahegy (Ružomberok) és Besztercebánya (Banská Bystrica) között, két nemzeti park csodálatos környezetében – az Alacsony-Tátra és a Nagy-Fátra választóvonalán – fekszik Donovaly. A síközpont nemcsak télen, nyáron is várja a turistákat szolgáltatások széles választékával és számos nevezetességgel.

Besztercebányán, a város főterén található Szűz Mária-templomban megcsodálható az értékes Szent Borbála-szárnyas oltár Lőcsei Pál mester műhelyéből, egy gótikus keresztelő kőkád, valamint a 15. század végén készült Mária Magdolna-szárnyas oltár.

A város további értékes műemlékei közé tartozik még a Mátyás-ház, a Bányász-bástya, a szlovák templom, a Pap-bástya, a Szent Erzsébet-kórháztemplom, a városháza, valamint gótikus és reneszánsz stílusú polgári házak (Thurzó-ház, Benyicki-ház).

Fehér Gyula, a Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter elnöke a 29. alkalommal megrendezésre kerülő Országos Amatőr Gyermek Síbajnokságról, a Honda Kupa szervezéséről számolt be, amelyet Donovalyban 2021. február 6-ára tűzte ki. A Honda Kupán az eltelt tíz esztendőben általában 200-250 magyarországi gyermek rajtolt, szülőkkel, kísérőkkel mintegy 600 magyar síző szokott megjelenni, ami nem elhanyagolható turistaszám a síközpont számára.

A versenykiírás november végén lesz elérhető a szervezők honlapján.