Középkori Forgatag a Diósgyőri várban

Forrás: turizmus.com

 2019. július 09. 17:13

A Diósgyőri vár XX. jubileumát ünneplő történelmi játéka minden eddiginél látványosabb és meghökkentőbb programsorozattal készül július 27–28-án.

Július utolsó hétvégéjén a Minősített Európai Fesztivál címmel kitüntetett, nemzetközivé nőtt Középkori Forgatagon ismét benépesül a Diósgyőri vár és a szomszédságában található hatalmas aréna, a Lovagi Tornák Tere.

Izgalmas párviadalokra és fordulatos, meglepetésekkel teli történelmi előadásokra lehet számítani a Diósgyőri vár legnagyobb történelmi játékán, csaknem kétszáz hagyományőrző részvételével.

A „királyné" vendége lesz Kassai Lajos világrekorder lovasíjász, a modern kori lovasíjászat megteremtője, több Guinness-világrekord tulajdonosa, valamint Krekács Zoltán lovas solymász is.  A Fehér Farkas, azaz Mónus József világrekorder harci-, cél- és távlövő íjász pedig bástyalövéssel kápráztatja el a közönséget.

Izgalmas párviadalokra és fordulatos, meglepetésekkel teli történelmi előadásokra lehet számítani a Diósgyőri vár legnagyobb történelmi játékán

 

Itt lesznek a „középkor rocksztárjai", a legelszántabb lovagok, akik a lovagi tornán kopjatörésben is összemérik majd erejüket, hogy megküzdjenek a birodalom jó híréért és egy nemes hölgy szívéért.  A korabeli összecsapásokon gyakran csak az egyik lovag maradt életben a kopjatörést követően.

A felek lóháton, nagy sebességgel rontanak egymás ellen, a céljuk pedig, hogy ellenfelüket kilökjék a nyeregből, a hosszú dárdával (kopjával). A látványos bemutató mai formája a legkockázatosabb extrém sportokhoz hasonlítható.

Részesei lehetünk egy hatalmas csatának, itt lesznek a legkeményebb hősök, de lesz vigasság, a kicsiket pedig udvarhölgy és apródképző várják.

A Buhurt Arénában a középkori harcosok sportját is megismerhetik az érdeklődők, ahol bizony nem kímélik egymást a vetélytársak: full-kontakt páncélos vívás zajlik, akár első vérig. A program azonban nemcsak a lovagokról szól, hiszen helyet kapnak a középkori táncok, vásári komédiák, udvari zenekarok és rég elfeledett mesterségek művelői is.

Délelőtt és délután is látványos felvonulás keretében érkeznek meg a Lovagi Tornák Terére a fellépők – nyolc királyné vezetésével; megidézve a Diósgyőri vár korábbi évszázadait. A középkori katonai táborok életébe is beleshetnek az érdeklődők, a gyerekek pedig kipróbálhatják milyen is volt az udvarhölgyek és apródok élete egy királyi udvarban.

A középkori harcosok sportját is megismerhetik az érdeklődők

 

Ezen a hétvégén mindenki panasza „meghallgattatik, lajstormba vétetik és elbíráltatik". A Lovagteremben a Diósgyőri vár nemes és nemzetes bíróura elé lehet járulni a problémákkal, amelyek így vagy úgy, de elrendeződnek. Még az is lehet, hogy istenítélettel...