Középkori főzőshow, lovagi tornák és solymászbemutató

Forrás: turizmus.com

 2016. június 28. 19:47

Az idei, július második hétvégéjén 32. alkalommal sorra kerülő Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok jubileuminak tekinthető, mert a modern kori Visegrádi Együttműködés aláírásának 25. évfordulója alkalmából rendezik meg.

Minden eddiginél több újdonsággal, friss koncepcióval és gazdagabb programmal várjuk a látogatókat – hangsúlyozta Félegyházi András polgármester a patinás történelmi városban tartott sajtótájékoztatón.

Nem csupán a hagyományok őrzéséről van szó, hanem egy olyan város életének megismeréséről, amely 365 napon át nyitva van és őrzi ezt a historikus miliőt.

A belföldi turisták is sokszor a Fellegvárral tévesztik össze a Királyi Palotát, holott az egészen másutt van. Érdemes tehát a régi királyi palota mai, rendbe hozott és megszépített belső enteriőrjét megszemlélni, a kertben, a környező parkban sétálni, és természetesen meglátogatni a Salamon-tornyot is.

A legnagyobb attrakció idén is a sokszínű, akrobatikus lovagi torna lesz, amelyből fergeteges ízelítőt láthattunk – számos turistával egyetemben – Lovag Cseke László, a visegrádi TDM vezetője és társai jóvoltából. A nemzetközi lovagi tornák külön belépőjeggyel látogathatók.

Lesznek filmvetítések, régi zenei koncertek, kézműves vásár, solymászbemutatók, gyermekprogramok és speciális múzeumi vezetések, amelynek során kicsik és nagyok kezükbe foghatják a hajdani élet jellemző tárgyait is. Tíz országból több száz fellépő és önkéntes vesz részt a játékok lebonyolításában.

 

Az idei műsor egyik legérdekesebb kiegészítő programjának ígérkezik a Mátyás Király Múzeum reneszánsz konyhai bemutatója, amely a kísérleti régészet eszköztárának felhasználásával a középkorban élt emberek étkezési kultúráját demonstrálja – hangsúlyozta Buzás Gergely, a múzeum igazgatója.

A hajdanán Mátyás király konyhájául szolgáló helyiségben tartott középkori főzőshow keretében régészek készítik majd el az ételeket korabeli konyhai kellékek és eszközök segítségével, hiteles forrásból származó, több száz éves receptúrák felhasználásával.

A szervezők arra figyelmeztetnek, ne elsősorban autóval közelítsük meg a helyszíneket, hanem inkább vonattal, hajóval vagy busszal. A Volánbusz és a MÁV 50 százalékos utazási kedvezményt nyújt, akik pedig mégis autóval érkeznek, azoknak nem kell parkolási díjat fizetni. Amennyiben pénteken és vasárnap hajóval vágnak neki a családok az útnak, kedvezményt kapnak egyes programokra szóló jegyek árából – mondta Sztojanovits Kristóf, a MAHART Passnave képviseletében.

A városban a közelmúltban adták át a nemzetközi kikötőt, és hamarosan elkészül az Eurovelo6 kerékpárút is. Akik kerékpárral érkeznek a rendezvényre, további kedvezményeket kapnak – hangzott el a tájékoztatón.

Az idei palotajátékokat július 8-10. között rendezik.