Közlekedési káosz Franciaországban

Forrás: MTI

 2019. december 09. 15:20

Ötödik napja sztrájkolnak Franciaországban a vasúti és a közösségi közlekedésben dolgozók a kormány tervezett nyugdíjreformja ellen.

Hétfő reggel teljes káosz uralkodott a Párizs körüli utakon, ahol összesen 620 kilométeres dugó alakult ki, miközben az átlag reggelenként 200 kilométer.

A vonatoknak csak 15-20 százaléka indult el, s a nemzetközi járatok is jelentősen késtek. A 16 metróvonal közül kilenc továbbra is teljesen zárva van, a többi vonalon pedig csúcsforgalmi időszakban és csak kisebb szakaszon közlekednek a szerelvények.

Busszal valamelyest egyszerűbb a fővárosban közlekedni, de a 25 belvárosi járat közül hét egyáltalán nem indult el. Sokan biciklivel, rollerrel vagy gyalog mentek munkába és iskolába.

Gyalog, biciklivel vagy rollerral a legegyszerűbb most közlekedni Párizsban

Fotó: Pexels

A tömegközlekedésben az előrejelzések szerint nem várható javulás az elkövetkező napokban, miután a szakszervezetek kedden ismét az utcára hívják az embereket, hogy tiltakozzanak a tervezett nyugdíjreform ellen a múlt csütörtöki első megmozdulás után, amikor is megállt az élet Franciaországban. A szakszervezetek szerint mintegy hetven vidéki városban és a fővárosban csaknem másfél millióan, a rendőrség szerint 806 ezren vonultak fel.Több felmérés is azt mutatja, hogy miközben a franciák kétharmada indokoltnak tartja a nyugdíjreformot, egyre többen támogatják a sztrájkot is, mert úgy érzékelik, hogy rosszul járhatnak egy új nyugdíjrendszerrel.  Egyelőre nem világosak a kormány konkrét elképzelései.