Közösen fejlesztik a falvak a Nyugat-Mátrát

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2018. január 11. 10:14

Szurdokpüspöki, Tar és Szuha-Mátraalmás önkormányzatai közös összefogással, egy uniós pályázat keretében, csaknem félmilliárd forint támogatást nyertek el.
Ezt az összeget különböző turisztikai fejlesztésekre fordítják, annak érdekében, hogy minél több érdeklődőt csalogathassanak a Nyugat-Mátra értékeinek megismerésére. Pintér Miklós Ervin, Szurdokpüspöki polgármestere - a konzorcium vezetője - elmondta, hogy a beruházásokat mind a három nógrádi településen a helyi jellegzetességekre építik.

Szurdokpüspökiben például interaktív látogatóközpontot létesítenek. Ezt két, korábban vásárolt ingatlan átalakításával valósítják meg. A leendő központban olyan eszközöket helyeznek el, amelyek segítségével az érkező vendégek megismerhetik a mátrai kirándulóhelyeket és útvonalakat. Ez fontos segítséget nyújt a programok szervezéséhez,  és kedvcsináló is lehet a túrákhoz.

Szuha-mátraalmási tájkép

Fotó: turizmus.com

Emellett közösségi teret is kialakítanak, ahol a turisták megpihenhetnek. A különböző rendezvényeknek szabadtéri színpadot is építenek, valamint autóparkoló is lesz a járművekkel érkezőknek. A projekt tartalmazza Szurdokpüspöki jeles szülöttje Hanák Kolos - a mátrai turizmus atyja - emlékháznak a részleges felújítását is. A régi, kisvölgyi pincesorhoz vezető út pedig új burkolatot kap.

Innen indul egyébként a 2016-ban átadott, öt kilométer hosszú  Diósi-tanösvény, amely tavaly már sok bakancsos turista kedvelt kirándulóhelyévé vált. Egyébként az egyik megvásárolt ingatlanban - egy külön projekt keretében - 2020-ig mintegy húsz szálláshelyet  is kialakítanak, amelyre 50 millió forintot költenek.

A régi, kisvölgyi pincesor, ahonnan a Diósi tanösvény indul

Fotó: Mentusz Károly

A konzorciumi pályázatban részt vett másik településen, Taron, két helyszínen fejlesztenek. Az egykori tűzoltószertárat új épületrésszel bővítik, ahol interaktív turisztikai fogadóteret alakítanak ki. A másik helyszínen, a falu valamikori birokosának, Tar Lőrincnek  az udvarházából megmaradt falmaradványokat újítják fel.

Egyben bemutatják majd az egykori épület részeit is, hogy ráirányítsák a figyelmet, milyen feladatokat láttak el valamikor a helyiségek. Ezen a területen még egy barlangrendszert is kialakítanak, hogy a látogatók ezen keresztül közelíthessék meg az felújított épületet. Ennek az lesz az érdekessége, hogy Tar Lőrinc emlékét felidézve , az egykori írországi zarándoklata során a Szent Patrik barlangban átélt látomásait megjelenítsék.

A Hanák Kolos emlékház és udvara

Fotó: Mentusz Károly

A harmadik településén Szuha-Mátraalmáson  erdei játszóteret, valamint szabadtéri színpadot építenek. A félmilliárdos fejlesztést 2019 május végéig valósítják meg a három nyugat-mátrai faluban.

Hosszabb távon a három település önkormányzata azt is tervezi, hogy egy terepkerékpározásra alkalmas úttal kötik össze a falvaikat. Ezzel is szeretnék segíteni a turistákat, hogy még több közös programon vehessenek majd részt.

Kapcsolódó cikkek