Közös konferenciát rendez a PajtaKult és a Magyar Fesztivál Szövetség

Forrás: MTI

 2022. április 11. 17:09

Pajtától a Palotáig – a kultúrafogyasztás új színterei címmel kétnapos szakmai konferenciát rendeznek április 19-20-án.

A Hagyományok Háza nemrég átadott, felújított tereiben sorra kerülő konferencia fő kérdésköre az épített örökség és a kultúra kapcsolata, fesztiválok és kulturális események helyszínei a pajtától a palotáig.

A konferencia első napja mindenki előtt nyitott. A szakmai programra a Magyar Fesztivál Szövetség tagsága mellett várják a pajtatulajdonosokat, fesztiválszervezőket, az épített örökség megőrzése és ápolása mellett elhivatott szakmai és laikus érdeklődőket egyaránt.

A konferencián az épületek kulturális funkcióban történő megújulásának nehézségeit és lehetőségeit járják körbe, elsősorban a későbbi használat szempontjai szerint. Építész, néprajzkutató, gasztronómiai szakember és a kultúra számos területének művelője között zajlik a diskurzus a fellépő művésztől a fesztiválszervezőn át az épületeket üzemeltető intézményvezetőkig és a kultúra működését finanszírozó és támogatásán keresztül azt alakító politikusokig.

A konferencián az épített örökség és a kultúra kapcsolatáról lesz szó

Fotó: Pajtakult/Facebook

Beszélgetések lesznek a pajtákról, azok megújulásáról, a fesztiválok és az épített örökség kapcsolódásáról és a működés alapját adó pályázati lehetőségekről. Az eseményen bemutatkozik a tavaly szeptemberben indult és azóta mintegy száz pajtát összefogó PajtaKult komplex értékmentő és értékteremtő projekt. A zenei szakemberek, művészek, építészek, kommunikációs szakértők által életre hívott PajtaKult összefüggéseiben gondolkodik a hazánkban és a teljes Kárpát-medence területén található pajtaépületek közösségi és kulturális hasznosításáról. A törekvés mellé állt a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Nemzeti Kulturális Alap, valamint a Magyar Művészeti Akadémia, szakmai partnerként a Szentendrei Skanzen és a Hagyományok Háza.

A második napon tartja tagjainak éves közgyűlését a Magyar Fesztivál Szövetség.

Az eseményt a Magyar Fesztivál Szövetség, a PajtaKult és Fonó Budai Zeneház munkatársai közösen valósítják meg.