Közös magyar siker a Veszprém-Balaton EKF programsorozat

Forrás: MTI

 2023. július 11. 19:36

A Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa Programsorozat a térség gazdasági életére is pozitív hatással van, amely már az első félévben is érzékelhető - hangsúlyozta keddi, veszprémi sajtótájékoztatóján a területfejlesztési miniszter.

Navracsics Tibor közölte: a rendezvénysorozat hatására növekszik a turistaforgalom, munkahelyek teremtődnek. Hozzátette: a turistaforgalom várhatóan több éven keresztül növekedik majd, az egy főre eső regionális össztermék pedig várhatóan 5 százalékkal nagyobb ütemű növekedést mutat majd, mint korábban.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő közös magyar sikernek nevezte a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa Programsorozatot, amelynek során 50 kulturális infrastrukturális fejlesztés valósult meg, csaknem 2200 esemény várta az érdeklődőket és mintegy 230 ezren vettek részt a kiemelt eseményeken. Minden második esemény zenei műfajú volt az első félévben, háromnegyedük ingyenesen volt látogatható - mondta.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő (k) beszél a VEB2023 EKF programsorozat első félévéről tartott sajtótájékoztatón

Fotó: MTI / Vasvári Tamás

Az első félév eseményei közül kiemelte a 25 ezres látogatottságú megnyitó ünnepséget és a májusi Gizella-napokat. A Felező Ünnep öt napja alatt 32 ezer látogató volt kíváncsi a programokra, 860 ezer látogatót vonzottak a Veszprém belvárosában rendezett programok. A látogatók 40 százalékban nem veszprémiek voltak - tette hozzá.

A programsorozatra 70 milliárd forintot fordítottak, amely szinte teljes egészében hazai forrás, ebből több mint 40 milliárd forintból kulturális beruházások valósulnak meg, kétharmaduk már az első félévben elkészült - fűzte hozzá.

Példaként említette az ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központot, a Laczkó Dezső Múzeum felújítását, a Foton Audiovizuális Centrum kialakítását, a Gyárkert Kultúrpark létrejöttét. Mint mondta, 19 régiós fejlesztést valósítanak meg 3,5 milliárd forintból.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere úgy fogalmazott, hogy a városstratégiához illeszkedő programot valósítottak meg olyan térségi együttműködéssel, melyben 116 önkormányzat vett részt. Mint mondta, ilyen mértékű összefogásra nincs példa a rendezvénysorozat eddigi történetében.