Közös turizmust épít Csallóköz és Szigetköz

Forrás: turizmus.com

 2019. november 24. 10:28

A természeti és kulturális értékek bemutatása a célja a Szigetköz és Csallóköz településeit tömörítő Cultractive-kezdeményezésnek.

A régióban tematikus túraútvonalakat, építészeti látványosságokat és kulturális rendezvényeket kínálnak a helyiek, valamint Magyarország és Szlovákia területéről érkező turisták számára.

A kulturális és szabadidős programok határmenti összekapcsolhatósága és szabad hozzáférhetősége inspirálta a Cultractive nevű weboldal létrejöttét. Az északnyugat-magyarországi és délnyugat-felvidéki kezdeményezés célja a határ menti régiók közötti kulturális együttműködés előremozdítása, valamint a turizmushoz kapcsolódó rendezvények és helyszínek infrastrukturális fejlesztése.

A program két partnervárosa Győr és Dunaszerdahely, ahonnan összesen 11 magyar és 6 szlovákiai kulturális és turisztikai intézmény fogott össze.

Míg előbbi város pezsgő kulturális életével, utóbbi  gazdag szabadtéri programkínálatával szeretné felkelteni a helyi lakosok, valamint a két ország bármely területéről érkezők érdeklődését – írják közleményükben.

A győri városháza

Fotó: Cultractive

Az együttműködés keretében Szigetköz és Csallóköz régiók természeti és kulturális értékeinek hangsúlyozására 3 nyelven – magyarul, szlovákul és angolul – elérhető tematikus túraútvonalak, továbbá kulturális rendezvénynaptár és interaktív térképek is készültek.

"Szervezetünk 2016 őszén Győrrel és Dunaszerdahellyel közösen pályázott az Interreg szlovák–magyar program keretében. A projekttel a régiót szerettük volna népszerűsíteni, valamint információt adni az idelátogatóknak a környék természeti és kulturális értékeiről, annak érdekében, hogy minél tartalmasabban tölthessék el itt szabadidejüket. Emellett fontos szempont volt, hogy a helyiek is tájékozódjanak, és jobban kihasználják a lakóhelyük kínálta lehetőségeket" – mondta el Herke Zoltán, a projekt vezető partnere, az Arrabona EGTC projektmenedzsere.

A Cultractive oldalán 58 tematikus túrát találhatnak az érdeklődők, amiből 30 saját fejlesztésű, kifejezetten a program kapcsán tervezett útvonal. Ezek közül 44 kerékpár-, 8 gyalog- és 8 vízitúra található, 7 további városnéző-útvonal pedig a régió nagyobb településeinek látnivalóit mutatja be.

Az oldalt továbbá folyamatosan fejlesztheti a közösség, bárki létrehozhat újabb túrákat, sőt akár kedvenc látványosságait, élményeit is megoszthatja más felhasználókkal.

Pannonhalma egyik legújabb fejlesztése

Fotó: Cultractive

Bővebb információ: www.cultractive.eu