Közösen Nógrád megye turizmusának fejlesztéséért

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2018. május 11. 15:23

Három turisztikai civil szervezet egyesül, és közösen folytatja a munkát Nógrád megye turizmusának fejlesztéséért.

Közös elhatározással a Nógrád Turizmusáért Egyesületbe integrálódik a Falusi Vendéglátók Nógrád Megyei-, illetve Nógrád Megyei Kézműves Műhely Egyesület – mondta lapunknak Pintérné Kanyó Judit elnök. Mind a három civilszervezet a megalakulása óta jelentős feladatot vállalt Nógrád turizmusának fejlesztésében, amelyet a jogszabályi feltételeknek megfelelően várhatóan 2019 januárjától egy szervezetben folytatnak. Így még nagyobb hangsúlyt kaphat a szakmai munka, bővülhet a tagság és a tevékenységi kör is. Terveik között szerepel, hogy újabb kiadványokat készítenek a turisták tájékoztatására és közös intelligens honlapot jelentetnek meg, hogy ezzel is gyorsabban juthassanak aktuális információkhoz az érdeklődőket. Azt is elhatározták, hogy tovább erősítik kapcsolataikat a szakmai civil szervezetekkel, így a Mária Úttal, a Zöld Úttal, az Országos Kéktúra hálózattal és azokkal is, akik a vidéki turizmus fejlesztését fontos feladatuknak tartják. Továbbra is évente szakmai konferenciákat tartanak, ahol főleg aktuális kérdésekről és pályázati forrásokról tájékoztatnak.

A Hagyományőrzők Háza Varsányban

Fotó: Mentusz Károly

Kanyó Judit azt is elmondta, hogy az egyesületük az elmúlt években több ezer ismertető turisztikai kiadványt készített Nógrád megye hat térségéről az érdeklődőknek. Ezek többek között a megyében tartott rendezvényekről, a kézművesekről, vagy a szálláshelyekről szóltak. Szoros kapcsolatot alakítottak ki például Nógrád várával, illetve a drégelypalánki Sugárkankalin Turisztikai Egyesülettel.

Varsányban, a Nógrád Turizmusáért Egyesület székhelyén pedig jelentős fejlesztéseknél működtek közre. Így az önkormányzattal együtt pályázati támogatással újították fel azt a régi épületet, amelyet a Hagyományőrzők Házának rendeztek be. Működik egy vendégházuk is, mellette pedig varróműhely található, ahol palóc hímzésminták felhasználásával különböző helyi viseleteket és más ajándéktárgyakat is készítenek. Ezeket pedig a portéka boltjukban értékesítik. A Kézművesporta zöld udvarán fedett, kemencés rendezvényteret alakítottak ki. Varsány alvégi részén található a falumúzeum, ahol a régi helyi porták berendezési tárgyait, használati eszközeit mutatják be a vendégeknek. Ezen a helyen falu-színházi estéket is tartanak a közönségnek.

A Rendezvényporta

Fotó: Mentusz Károly

Az idén ősszel – ugyancsak pályázati támogatással – továbbfejlesztik a kézművesportát. A varróműhelynél és a portéka boltnál egy régi terv szerint pajtát is építenek, amelyet várhatóan a jövő tavasszal, a turisztikai szezon indításakor nyitnak meg. Ott kiállításokat és a kézművességhez kapcsolódó kisebb rendezvényeket tartanak majd, és helyet kap a Nyitott műhely galéria is. Erre a fejlesztésre ötmillió forintot költenek.

Kapcsolódó cikkek

Fejlesztések Ipolytarnócon

2018. április 16.