Közösségi közlekedés, kerékpár és autómegosztó egy appban – Bécsben

Forrás: turizmus.com

 2020. szeptember 04. 17:10

A Bécsi Közlekedési Vállalat a különböző városi közlekedési formákat kapcsolja össze egy applikációban. Az új WienMobillal csak pár kattintás, hogy villamosról biciklire, onnan pedig akár közösségi autóba pattanjunk. Ez a megoldás környezet- és pénztárcakímélő egyben.

A Bécsi Közlekedési Vállalat, a Wiener Linien már régóta azon dolgozik, hogy a városi ember még mobilabb legyen, gyorsabban odaérjen A pontból B-be, mindezt pedig lehetőleg fenntartható módon tegye. Ezt hivatott elősegíteni az új WienMobil telefonos alkalmazás is, ami különböző városi közlekedési formákat tesz elérhetővé egyetlen applikációban.

A kínálatban igénybe vehető többfajta közösségi bicikli- és autómegosztó, e-roller, e-robogó, bérautó-szolgáltatások, taxi és természetesen a közösségi közlekedési menetrendről is naprakész információkat kapunk. Az elővárosi vonatok és a reptérre közlekedő járművek is elérhetők, illetve a mélygarázsok elhelyezkedése is látható – tájékoztatott Bécs Város Külképviseleti Irodája.

Az alkalmazással vehetünk jegyet, foglalhatunk járműveket és mindent megtekinthetünk egy interaktív várostérképen.

A Wiener Linien ezen kívül egy kísérleti projekt keretében egyes megállókban többféle közösségi járműmegosztót is kihelyez. Az ilyen, ún. WienMobil-megállókban, amelyekből eddig öt darab készült el, elérhető a busz, a villamos és a metró, van közösségi kerékpár-állomás, valamint e-roller és közösségi autó, töltési lehetőséggel.

Az egyik legújabb WienMobil állomás

Fotó: PID/Christian Fürthner

A WienerLinien egyik kiemelt célja továbbá, hogy minden megállóba közösségi kerékpármegosztó-állomást telepítsen, amivel az utasok kényelmesen és gyorsan elérhetnek céljukhoz. Ennek érdekében a vállalat hamarosan egy pályázatot is benyújt a közbringa-rendszer 2022-től kezdődő modernizálására.

A mobilitás növelése fenntartható módszerekkel nemcsak olcsóbb, mintha valaki csak autóval közlekedne, de sokkal környezetkímélőbb is. A közösségi közlekedési eszközök gyakori igénybevételével és a különböző járművek kombinálásával évente akár 1,5 tonna szén-dioxiddal kevesebb termelődhet.

Kapcsolódó cikkek

Megújult a Vienna City Card

2020. augusztus 19.