Közösségi megemlékezéssel készül március 15-re a Budapest Brand

Forrás: turizmus.com

 2023. március 09. 11:17

Budapest 150.évfordulóján az idei márciusi 15-i ünnepre a Budapest Brand nZrt. több szempontból is különleges eseményekkel készül a Városháza parkban: lesz tematikus plakátkiállítás, utcaművészeti installáció és közös óriás LEGO-kokárda építés is.

Budapest már az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ideje alatt is sokszínű város volt, a harcokban lakói példátlan összefogásról tettek tanúbizonyságot, ki-ki a saját lehetőségeihez mérten tett hozzá a forradalom ügyéhez - írja a Budapest Brand sajtóközleményében.

Az idei március 15-én ezért a hétköznapi hősökről emlékeznek meg különleges, közösségi programjaikkal, azt remélve, hogy inspirálhatják korunk fővárosának társadalmi csoportjait, közösségeit az együttműködésre.

A programok között, március 15-24. között a Városháza parkban egy tematikus plakátkiállítás is szerepel, melyen a szabadságharc elfeledett vagy éppen a köztudatban kevésbé élő személyes történetekre kerül a hangsúly. Olyan nőkről tudhatunk meg, akik a férfiakkal együtt harcoltak, irodalmi alakokat inspiráló katonákról és a szabadságharcot megjelenítő alkotókról. Összesen 25 olyan történet kerül bemutatásra, melyek tovább színesítik a forradalom emlékezetét. A kültéri kiállítás kurátora Fónagy Zoltán történész, az ELTE oktatója és a történettudomány kandidátusa, a grafikai illusztrációkat Borsi Judit, a Budapest Brand munkatársa készítette.

Emellett március 15-én 11 és 15 óra között, szintén a Városháza parkban az ALL CAPS Collective egy több elemből álló graffiti-falat is készít, melyen a szabadságharc kitörésének ikonikus eseményeit jelenítik meg képregénystílusban. A helyszínen az érdeklődők ezeket az illusztrációkat fejezhetik be a graffiti eszközeivel, a megvalósításban a kollektíva képviselői segítenek az újdonsült alkotóknak.

A harmadik program megvalósításába a Tekerd! csoport csapata kapcsolódik be, akik egy óriás, LEGO-kockákból készült mozaikot álmodtak meg a nemzeti ünnepre; az elkészült alkotás mintája a jeles esemény egyik fő szimbóluma, a kokárda lesz. A trikolórt színkódok alapján, 1x1-es kockákból lehet majd kirakni, az installáció összesen több, mint 30.000 darab LEGO-kockából fog állni. Az építéshez a nap folyamán bárki, bármikor csatlakozhat a Városház parkban 11 és 15 óra között. Az installáció különlegessége, hogy a 2D-s mozaik elkészültét követően a térben is kiegészíthetővé válik az alkotás.

(Borítókép: 123rf.com)