Közösségi tér és faluközpont épül Egerszalókon

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2019. április 03. 10:36

A fenntartható turizmusfejlesztésre pályázott és 260 millió forint támogatást nyert el az egerszalóki önkormányzat.

Ahhoz, hogy megvalósulhassanak az elképzelések területet vásárolt az önkormányzat - tájékoztatta lapunkat Varga István polgármester, - amelyre 80 millió forintot költöttek. A fejlesztés pedig a pályázati támogatáson kívül, 50 millió forint önerő felhasználásával készül el. A kivitelezési munkákat elkezdték és a tervek szerint idén szeptember végén fejezik be.

Az új településközpontban cukrászdát és kávézót, turisztikai információs irodát nyitnak. Ezek mellett kisebb játszóteret alakítanak ki a gyerekeknek, valamint pihenőparkot is létesítenek. A téren kapnak helyet a távolsági autóbuszmegállók, továbbá egy nagyméretű Led-falat is felszerelnek, amelyről a legfontosabb helyi információkról tájékozódhatnak majd az érdeklődők.

Ilyen lesz az egerszalóki élménytér a falu központjában

Fotó: Mentusz Károly

Az irodában egyébként helyi kézműves termékeket, például a szalóki termálvízből készült testápolót- és gyógykrémet, helyi sajtolású szőlőmagolajat, lekvárokat, szörpöket, borokat, sajtokat is vásárolhatnak a Gyógyvizek Völgyébe látogatók. Emellett a szálláshelyekről, az éttermekről, a borászatokról, a gasztronómiai helyek kínálatáról is kaphatnak információkat. A tervek szerint a főtéren kisebb szórakoztató programokat is szerveznek majd az érkező csoportoknak, a  családoknak és a helybelieknek.

Egerszalók első számú vezetője azt is kiemelte, hogy a falu arculatából eddig hiányzott a központ tér, amelyet a korábbi építkezések miatt nehezen lehetett volna megvalósítani. A megnövekedett közúti- és turistaforgalom miatt viszont szükségessé vált ennek a kialakítása. Ezt később közúti lámpás irányítással szeretnének ellátni. Tavaly mintegy négy százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma a gyógyvizéről híres községben, amely megközelítette a 240 ezeret. Tovább bővültek a szállás- és a vendéglátó helyek.

Információs tájékoztató térkép a községről, turistáknak (Fotó )

Fotó: Mentusz Károly

Miután Egerszalókot nemrég gyógyhellyé nyilvánították, így várhatóan újabb fejlesztéseket valósíthatnak meg. Például erősödhet a kerékpáros turizmus a faluban és környékén. De a fiatalok megtartása érdekében az önkormányzat sportfejlesztési programot is megvalósít. A helyben élő ifjú családokat, illetve a letelepülni szándékozó fiatalokat 500 ezer forint vissza nem térítendő támogatással segítik.